Jaundice

hi mommy, nak tanya kalau baby jaundice ada apa apa petua nak bagi turun jaundice selain bf?

10 Balas

bby fully bf ke..? kalau fully bf, ibu jaga la pemakanan.. buat tips itu ini tapi x jaga x boleh juga.. bby kuning memang rajin tidor sbb penat.. kejut bby setiap sejam.. feed 30ml.. kalau bby x bgn, susah nk masok kn nipple, pam susu klua then feed pakai botol.. sblm feed, tukar pampers lap mata bby dgn air.. msok puting botol dlm mulut bby then usik2 pipi dye.. normally bby akn isap walau pn dye tidor.. 1 jam 30ml.. 2 jam 60ml.. jgn letak bby tempat gelap2.. bedung tu semua nnti dulu.. biar bby free.. in sha allah.. cuba la..

Saya dlu anak lena luning jugak.. Petua2 yg org bagi saya x berani try 😅 saya ikut nasihat doktor utk elakkan makan bawang putih, lada hitam, kunyit dan rempah2 dlm masakan. Bulan pertama tu makanan pantang saya memang hambar tanpa sebarang rempah.. Bulan kedua anak dah x kuning baru beria pantang dgn herba2.. Lagi satu, saya pernah kena tegur dengan doktor, jgn urut badan guna minyak herba pun. Guna minyak kelapa/minyak zaitun biasa je dlu masa anak kena kuning ni..

Cari daun cermai buat mandikn baby.. Ibu digalakkn mkn anggur hitam.. Baby sy kuning... Age sy jenis darah O... Sy mkn anggur hitam... Baby sy ms dihospital sy pam susu badan... Dirumah bl suami sy nk bg susu bf suami perahkn anggur hitam bg baby minum.. Alhamdullah kuning baby turun. Dari paling tinggi 12, turun 7 lpas 5 hari mandikn dengan daun cermai, bg baby anggur hitam campur kat susu bf, sy sendri mkn anggur hitam.. Sis cuba lh..

4y ago

Rebus ye... Air nya buat mandi..

hii..kalau sy selain dr bf bby sy bg dia setitik dua air anggur hitam..😊maaf kalau ada yg xstuju..tp itu sy bg pd bby sy alhamdulillah dgn izin Allah kuning baby mnurun.

Untuk anak sy haritu. Saya ambik batang wali (kalau tempat lain xtahulah panggil apa.) lepas tu sapu kat tapak kaki baby. Esoknya terus turun kuning dari 150 ke 101.

Sy fully bf n campur formula sikit. Pastu mandikan dgn herba cina. Warna kuning.. 😂 xtaulah menjadi sbb air mandian tu or apa tp kuning cepat turun..

Mandikan bby dengan air teh, tapi teh tu kena beli dkat kedai cina. Sebab haritu anak saya pun jaundice tpi mandi air tu alhamdulilah dah hilang dah😃

4y ago

Boleh saya tahu teh apa tu?

Saya mndikn baby dgn pokok dukung ank..kuning baby dri 9.5 turun 6.0..

thank you dear for the tips

Ibu minum susu kambing