Puasa 37 minggu

Salam semua. Kandungan saya skrg 37 minggu 2 hari, awal2 bulan puasa saya ada cuba untuk berpuasa tapi pergerakan baby jdi tak aktif mcm biasa dan saya risau jdi saya berbuka. Doctor pun tak galakkan saya berpuasa. Skrg ni mak mertua saya marahkan suami saya dan saya kerana saya tak berpuasa 😒. Suami saya bgtau doctor tak galakkan saya berpuasa tapi mak mertua saya ckp doctor bukan tahu apa2.. sedihnya saya bila dgr mcm tu. Sampai kan mak mertua saya tak bg kami balik ke kg utk berpuasa sama.

15 Balas

Sedangkan hadis yang ada mengatakan jika boleh memberi mudarat pada ibu atau kandungan, maka harus untuk tak berpuasa. Lagi pulak disahkan oleh doktor yang mmg pakar dlm bidangnya tentang keadaan kesihatan awak. Tentang hukum puasa dalam islam, boleh rujuk video ustaz azhar idrus & link dibawah utk bagi kat mak mertua. Apa apa kita rujuk pada orang yg pakar dalam bidang masing masing. Cakap kat mak mertua, ada sebab diorang tu ada title β€˜doktor’ atau β€˜ustaz’. Dah nak hujung due ni kena jaga emosi yaa. Kuatkan semangat dan minta support suami untuk bgtahu pada mak mertua. https://youtu.be/dJxgjYR2jjk https://akuislam.com/blog/fiqh/puasa-bagi-ibu-hamil-menyusu/

kalau risaukan diri dan bby jangan puasa. boleh dengar ceramah kt utube banyak je bcakap tentang bpuasa ketika hamil. sy ada pengalaman spupu suami. smggu nak due, dia berpuasa macam biasa. pg tu baby dah kurang gerak. tp dia masih teruskan bpuasa. malam baru dia pergi klinik. bby dah meninggal dlm perut. jangan kesahkan sangat mulut mak mertua. sy masih muda,tp sy berpantang macam org2 lama. sangat strict. tp bab2 rukhsah puasa sy pertimbangkan. baby kt dalam kite tk tahu keadaan dia macam mana

Jangan dengar kata org.. walaupun itu mil kita.. kita shaja tahu tahap kekuatan tubuh bdn kita,. janin kita.. kita rasa kita kuat skali pon.. janin kita belum tentu kuat.. buatlah apa² yg tidak memudaratkan kandungan.. puasa boleh diganti.. jgn susah hati untuk benda yg xspatutnya.. xbaik untuk kesihatan ibu dan bayi.. sebelum jd benda yg xdiingini.. lebih baik kita brjaga2.. mohon bantuan dan doa drpd Allah.. ada ruksah kan dlm islam.. xyh sedih² okeh ❀️

2y ago

Betul sis. Sokong sngt2. Wlaupn tu orgtua kite. Tp pikir psl kandungan yg kite kandung.

mil jeles la tu masa dia ngandung dulu dia kena puasa. bila tengok org lain mengandung bukak puasa, nak blacklist org pulak x bagi dtg rumah. ehhh. kalau baby cukup gerak lepas awak makan tu bermakna tindakan awak dah betul dah. ada suami support lagi. pedulikan je. anak tu amanah Allah jaga baik2. dia tu kena betulkan balik kefahaman agama. x pyh down2, makan dgn suami pun seronok apa

Dah hujungΒ² ni saya sendiri tak mampu nak puasa, hari 1st puasa ok lagi, masuk hari ke2 tengah hari jadi pening nak pitam lepas tu berpeluhΒ², saya buka puasa then masa check up saya bagitau nurse. Nurse tak bagi saya puasa, dia kata bahaya.

kalau dah nak dekat2 bsalin tu mmg tak boleh puasa puan.. ikut la saranan dktor yg lagi arif.. bdan kita, kita yg tau.., pedulikan sja.. klu jadi apa2 pda baby & puan.. sepa yg nk tggung..

saya pon dah 37 week berat turun bby kerap mengeras and tak aktif, ketuban ketiba kurang... terus kena admit wad... doktor tak galakkan puasa kerana sebab sebab itu

Ulama dah ulas, pakar obgyn dah ulas. Boleh refer post ni. Wajib puasa, unless ada sakit etc. https://www.facebook.com/679746658/posts/10158675566401659/

Sy 4weeks preggy, boleh puasa tak ? Mcm mana kita nak tau jika kita puasa boleh effect kan baby n kandungan kita ? Walaupun kita sendiri rasa kuat ..

2y ago

nasihat saya.. kalau rasa xconfident dan akan memudaratkan janin.. xperlu puasa.. nnt ganti semula bila dh selamat besalin.. kdgΒ² bdn kita rasa kuat.. janin kita belum tentu.. bgitulah sebaliknya.. apaΒ² pon smoga dipermudahkan urusan..

Klo suami ok n redo Y nk kene pikir hati org lain... Syurga kite pd suami. In shaa allah moga d mudahkan urusan bersalin nti