Nasihat semasa berpuasa

Assalamulaikum semua. Saya tengah pregnant anak pertama & sekarang kandungan 3 bulan 2 mnggu. Ramai yang tak galakkan utk berpuasa tapi ada yg bagitahu kalau tahan, boleh je puasa. So sekarang ni saya xpasti masa bila boleh tahan ke tak. Haha. Sbb kalau ikutkan saya boleh je tahan. Ada apa2 guideline atau nasihat tak? Risau jgk kalau saya je boleh tahan tapi baby xboleh tahan. Help me plsssss #1stimemom #bantusharing #pleasehelp

28 Balas

Wa'alaikumussalam.. Boleh ja puasa.. Yang penting sis jaga makan.. Ambil makanan yang bernutrisi macam dari real food.. Makan sayur, buah, ayam, ikan, telur, sayur.. Ikutkan sebenarnya tak ganggu pun puasa kita masa mengandung cuma macam yg saya cakap la.. Cukupkan keperluan nutrisi yang nak disalurkan pada anak dalam rahim.. Yang penting kita usaha.. Saya ada dengar, kita ni xkenal lagi fisiologi masa mengandung kalau rasa berpuasa tu akan mengganggu janin.. Sepatutnya yang lebih dirisaukan apa yang disumbat untuk diberikan pada janin.. Sebab tu cari sumber makanan yang toyyib.. Jihad seorang ibu ketika puasa dan dalam masa yang sama hamil.. Cek balik diet ya.. Kita ni dah makan makanan yang baik atau belum.. Selamat berpuasa sis..

Ya sis bagi sis masi tahan.. Tapi sis kena ingat jangan di sebab kan nak kejar puasa baby ada apa2.. selama mengandung ni kita kena minum air suam banyak2.. Yealaa kitakan kerap kencing.. So kalau kita puasa balik2 kencing bukan ka boleh menyebabkan kekurangan air di dalam badan.. And kedua saya nak cakap bagi kita okay alhamdulillah boleh tahan.. tapi mcmna pula dengan anak di dalam perut dia dapat zat yang mencukupi ka? Saya pun mula2 mcm sis tahan puasa tapi sejak kebelakangan ni saya nampak org update anak meninggal kerana ibu berpuasa. Allahu... Terus saya rasa seram sejuk.. Lebih baik di cegah.. dari situ smpai skrg saya tak puasa.. Biarla menganti di lain hari nant janji baby selamat di lahirkan... Lain org lain kekuatan dia 😊

Ikut ketahanan badan Puan. Doctor ada nasihatkan kalau nak puasa time berbuka dan sahur ambik makanan berkhasiat. Cukup portion. Masa berbuka saya makan Nasi setengah senduk, ayam/daging/ikan sikit. Sayur lebih, buah lebih. Air masak memang kena banyak minum. Alhamdulillah bertahan. Sahur minum air susu segelas, roti wholemeal sekeping, nasi setengah senduk, lauk dan sayur. Air masak banyak. Saya ada gdm. Doctor cakap boleh je puasa. Tapi kalau rasa nak muntah pitam berbuka cepat-cepat. 😊

saya dapat berpuasa 3 hari awal. selepas tu saya cek berat saya makij lama makin turun. berat jd 39. saya ambil keputusan puasa hari ke 4 saya x puasa sampai la skrg... kita akan rasa kuat kita puasa. tp kita x dpt nk tw lg kandungan kita ok ke x sbb 3 bulan kandungan x dpt nak tw bby ok ke x sbb kecik lg.. masa puasa mcm² saya amalkan msa shur, berbuka juga saya makan ikut org nasihatkan. tp berat ttp turun. sis cuba la skli tgk mcm mana. lain org lain.. ☺️

3y ago

Okay sis. Thanks for sharing 😊

Saya 23weeks , alhamdulillah buat masa skrang masih berpuas penuh , masa firstday tu ada juga baby gerak tp saya usap perut suruh baby sabar sikit lg nak berbuka alhamdulillah okay je . Yang penting niat , inshaallah kalau dr dalam kita niat betul2 badan okay je , tp ikut masing2 . Jangan paksa kalau rasa nak pitam tu berbuka je , puasa boleh ganti anak tkboleh ya . Yang penting cuba dlu☺️

3y ago

Okay sis. Sy cuba dlu. Thanks for sharing 😊

hehee, sy pregnant 9w .. puasa penuh lg setakat ni,kadang dh petang tu rasa xlarat sgt,tpi sy biarkan je,syg nak brbuka😅mandi'2 tido,bgun'2 g bazar blik berbuka, settle .. hehee..tpi anak first dlu xpuasa pun....smua ni bergantung pd ibu,if rasa risaukan kandungan,xpyah puasa..but blh try tuk puasa,dh rasa lapar penat sgt tu berbuka jela..Klau rasa blh tahan,puasa la..hehee

sy pun first pregnanti tp skrg dh 8bulan..sy puasa je mcm biasa..xde rse pape yg pelik cuma bby asyik tendang2 jela..tp mse bsahur tu mkn buah kurma..susu kurma n mkanan yg berkhasiat insyaallah xcpt letih n xcpt lapar..cuma klau rse xlarat sgt tu bleh je klau nk buka pose sbb dktr pesan klau rse dh xlarat jgn pkse tkot bby dlm prot xtahan wlaupun bdn kita msih bleh btahan

sy dh masuk 17week,alhamdulillah boleh puasa penuh,kdng risau jgk kan kat baby,tpi mlm sblm tido sy akn usap2 perut ckp dengan baby kata esk kita puasa ya,pastu dh puasa smpai tengah hari perut rasa pedih sikit,sy ckp dengan baby lg,syg sabar ya,nnti dh berbuka ibu mkn banyak2 untuk adik,alhamdulillah baby xmeragam sngt kat dlm baik ja dia...

3y ago

sblm bln puasa,sy dh pernah cuba puasa sunat,alhamdulillah,dpt puasa smpai habis,tpi bila nurse dpt tau sy puasa,nurse tu mrh,mcm2 la nurse tu ckp,bahaya kat baby,takut kurang air dlm badan,takut pengsan la mcm2 nurse kata..tpi sy ada tnya doktor,doktor kata klau kita larat puasa la,xlarat xpyh puasa..

kalau nak buat apa2 keputusan baik consult dengan dr . saya pregnant 3bulan and anak pertama juga :) . kalau saya, dr kata boleh puasa.. tapi kelebihan saya kerja klinik, kalau risau boleh terus scan . tengok baby melompat2 aktif rasa lega dan lebih bersemangat nak teruskan puasa xD paaling penting consult doktor ya sis . lain orang lain kesihatannya .

mcm sya dh 30week ,, . lewat sikit mkn dh pedih ulu hati .. n saya pun pernah ada sejarah keguguran .. so sya amik keputusan utk xberpuasa .. takut ada effect kat bayi sbb memerlukan bnyak nutrien ..bukan apa ,, bukan senang nk dpt zuriat ni ,yg senang lekat tu ,, okey la .. mcm saya 2tahun lebih baru lekat ..