Baby kurang bergerak bila berpuasa

21 week 1 day, saya berpuasa tak pernah tinggal lagi, saya puasa okay je, tapi baby macam kurang aktif, tapi bila dah berbuka baby aktif skit dripada saya puasa, saya agak risau tapi still fikir positif maybe baby tidur or kurang tenaga sbb tu dia banyak diam. Kalau mummy yang lain, macam mana yaa? Terus kan puasa atau puasa separuh hari atau ada solution yg lain ?

4 Balas

sy ada baca posting berkaitan psl nie jgk kat 1 group fb..dia pregnant n dia puasa,tp dia ckp bby active sgt..so dia fkir bby xde apa blh puasa dia larat n bby active,tp hr dia pegi checkup jantung bby xnormal,nurse tnya puasa ke dia jwb ya tp baby active dia ckp,nurse pun bgtau baby active sbb dia lpr..sbb tu jntung bby pun xcantik...so hati2 la sis bila berpuasa nie, baby dlm rahim kita xnmpk,dia kurang active kena ambik serius..tkut nnti jd apa2 kita plk yg rasa bersalah smpai kesudah

1y ago

Baikk, terima kasih ya

kenapa ye gatal jugak nak puasa dah tau pregnant. boleh qada and bayar fidyah kan. islam ni mudah jangan rumitkan. sayang la nyawa dalam perut tu

Sy xpuasa bila prgnant...sbb sy risau dgn bby.. puasa boleh ganti...fidyah boleh bayar.. tpi lain org lain pendapat.. dari siri masing²😊

Astaghfirullah. Tak perlu lah puasa dulu sis. Utamakan baby tu. Baby kurang gerak tu dah kira red flag.