Bawa Susu Formula Sendiri

Salam semua, boleh ke kita bawa susu formula kita sendiri untuk baby minum instead guna hospital punya in case lepas beranak tak keluar susu badan? Ada sesiapa berpengalaman. Terima kasih

17 Balas

takleh 😭 sye aritu anak kene thn kuning then masuk nicu hosp putrajaya , susu sye mmg sikit sgt , then anak first , cara menyusu pun x pandai , lgpun x thu pulak x blh bawak susu fm pergi hosp , sye pun bg je minum , ade jgk mak2 lain tgk .. skali tu nurse dtg dye mrh sye , haihhh time tu nak nangis je rase sbb anak x kenyang , nurse bg susu fm hosp , anak sye buang xnk minum , sye bau susu tu pun nak muntah 😭😭 sye terus biar anak tu dkt dlm bekas tu menangis2 , sye masuk bilik , amik pam , usaha jugak untuk pam , dlm nk dkt satu jam , 2oz je dpt 😭😭 sye pergi balik suap anak , tp anak mcm x kenyang , sye pun bg je lah df , pedihnya puting smpai berdarah , tp sye tahan jugak .. hmm 😭 hampir meroyan dh sye ni 😭😭

Skrg tgah pantang anak ptama ..masa mula2 sy pn kindset mcm tu risau xdpt susukn anak tp usaha nk jgk susukn tp susu xkluar fkr aduh ank aq lpr susu tkde,then ad nurse msuk tny ank dh myusu kee, bygkn sy xbg susu lama..dari lhir kul3 pgi sy xbg susu pn..sbb xtau fkr susu xda sbb mula2 pgi tu nurse ad msuk dia ckp ad susu sbb dia picit ad tp time tu susu bkn susu putih dia mcm air gitu..so tu fkr xda susu xbg laa susu..pkl 4ptg suami dtg sy ckp ank xmyusu lg lg satu xtau hisapn bby tu ..kmudian bg mnm air zamzam,mlm bru sy bg tetek smpai laa dia pndai isap..sy xfkr dh asl dia hisap kmudian dia hsap smpai laaa kecut teteknya..then mkin lamaa susu mkin ad,skrg ni bdn pnuh susu kjp kjp kne pam ..mindset sy fkr ank nk susu ..

hospital kerajaan tak bagi, swasta boleh. tapi kalau nk bawa senyap2 boleh je. mmg first few day susah la susu keluar, just mummy jgn stress nnti susu x kluar. sakit la utk permulaan tapi untuk anak kan. yg paling penting try dulu susukn badan sbb utk imunisasi baby kan. saya pun ingat x de susu, sampai bengkak susu, g urut/marmet kalau x pandai upah org urut, rupanya just susu blocked. dont worry ye, first few days mmg susu keluar sikit sbb perut baby pun kecil.

Takboleh. Kalau gov hosp sebelum bersalin mmg kene sign surat xboleh bawa msk susu formula. Jgn risau mommies, normal susu x klua awl2. Tp bg je baby hisap. Utk stimulate susu klua. Bby br lahir xperlukan byk susu pn. Apa yg kita ada memadai. Bg je dia nyotnyot wpun susu xde. Mcm sy lps hr ketiga br susu keluar. Mse susu xde tu mmg nipple sakit sikit. Get ready beli nipple cream kalau x thn sgt.

5y ago

Betul. agreed with you. Love

Xtaw pulak. Masa ank sy dlm nicu, mmg kompem la hospital bg susu fm dia. Tp nurse ada tnya if ada susu bdan maknya utk dibagi. Hari 1st dlm hospital sy mmg stress dan sedih. Mmg sikit je susu. Lpas 3hari,sy kerap pam susu, Alhamdulillah ada la dlm 1oz je. Tp xpelah. Sy usahakan jgk. Sbb baby warded 5hari jgk. Skrg ni mmg susu sntiasa ada. Kalau xpam, mmg penuh je smpai bengkak.

Ini pengalaman saya. Betul-betul lepas bersalin, susu memang tak keluar lagi. Bila keluar pun, segan-segan Tapi kita kena sentiasa bagi hisap walaupun takde susu. Sebab cara macam tu baru akan rangsang pengeluaran susu. So, kalau baby tak dapat minum lagi pun takpe. Bagi je hisap. Boleh minta tolong nurse untuk tunjuk cara menyusukan baby dengan betul

Government hospital tak boleh bwk susu formula nti kne sound tepek je dgn nurse..klau private xsure xpernah bersalin kt private.. klau ank masuk nicu n ibu xde susu nurse akn bg bby susu formula yg memang dr hspital..dieorg xminta kite beli susu dr luar dieorg lg support mommy supaya cube jgak susu bdn kt bby..

Sy prnh buat main seludup masuk jer sbb x larat dh baby asyik nangis tp susu sdiri blm kluar smp pedih2 nipples.. Yg penting jgn smp nurse n patient lain nmpk.. Dh knyang tu sdap jer bby tidur sambil kna lampu biru tu..

tak boleh sis. sy bersalin di ampang susu mmg tk kua mule2 bersalin bgtau kat nurse die tolong picit payudare bg kua susu.ape2 jgn malu mintak bantuan nurse klau tk tahu .bia kne marah sekalipun .hehe

tak boleh. nasihat sy mindset kena betulkan dari awal. kalau nak menyusu badan kena yakin dgn diri sendiri. If dah usaha tp tak keluar jugak susu, nurse sendiri yg akan susukan dgn susu fm.