List Hospital

Hai mommy... nak tanya mommy semua bawa apa je ke hospital masa bersalin? Perlu ke bawa pam susu, botol susu and susu fm? Sbb sy risau nnti susu badan tak keluar lagi. Saya ada gdm on dc.. Just in case kena berkampung kt hospital kn so nk prepare awl².. tq in advance mommy🥰#ingintahu #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

soalan yg bagus yaa sis. pam susu tk perlu, awal2 susu tkkan keluar guna pam. yg keluar darah je nnti. belajar ilmu marmet. tu penting. tpi kalau sis risau kena berkampung lama. anak kena masuk wad just standby beli syringe ubat tu. cri yg 5ml dh ckup. incase anak masuk wad. just marmet susu kolostrum. n simpan dlm peti ais kt wad. nnti boleh hntar ke baby kt wad. btw kenapa sy ckp syringe 5ml sbb susu awal2 ni sikit je. tektur yg pekat mcm madu. tpi mengenyangkan untuk baby. skali feeding baby minum sikit je. tpi kerap. tk perlu botol susu kalau sis nk fully breastfeed. btw nurse tkkan bgi susu ibu melalui botol untuk awal2 ni. diorg akan bgi melalui cup kecik atau syringe. so cara yg sy cakap tu mmg berguna. kakak sy dr n dia yg sarankan sy buat mcm tu time bersalin tahun lepas. Sama laa kita. sy pun gdm jugak. susu fm tkperlu standby pun sis. kt wad diorg dh ade. apa sis perlu standby adalah mental sis yg susu sis ada. susu ada. always fikir susu ada. and belajar ilmu penyusuan. boleh follow konsultant penyusuan nadmasrom kt ig, fb, tiktok. bnyak dia share pasal ilmu penyusuan ni. susu ibu berkait rapat dgn mental ibu ya. paling pentig belajar ilmu marmet. breast kita perlu stimulation untuk hasilkan susu. iaitu isapan dri baby n urutan marmet. kalau tkde baby kt sebelah, urutan marmet yg akan bantu sis. edit: incase sis dh collect susu kolostrum, simpan dlm peti sejuk. nnti nk hntar ke wad, simpan dlm cooler bag berisi ice pack. cara mcm tu susu tahan 12jam. inshallah. semoga dipermudahkan

2y ago

kalau ade bajet lebih beli haaka colostrum collector..syringe pun ok jugak,sbb kalau pum mmg xnmpk susunya..colostrum sifatnya likat dan bukan warna putih mcm susu matang..bagus penerangan sis ni👍👍

susu fm botol tu semua xboleh bwk.

2y ago

ok sis.. tq info dan sudi jwb soalan🤭