susu apa yg okay utk baby newborn.

Saya 31 weeks. Tgh survey susu utk newborn. Sebenarnya nk breastfeed baby. Tapi takut lps bersalin nnt susu badan lambat keluar..jadi tgh survey yntuk bawa susu formula sbg spare utk bawa ke hospital.#firstbaby

2 Balas

Try breastfeed baby dulu. Kalau dari awal dah ada dlm mindset nak bagi susu formula kat baby, kita akan bagi instruction kat otak supaya hasilkan susu badan yg sikit. Susu terhasil ni melibatkan hormon. Semuanya dikawal oleh otak. Sebab tu bila stress, susu boleh jadi kurang sebab otak bagi signal kat badan utk rehat jadi penghasilan susu pun akan kurang sbb kita stress dan nak rehat. Hospital yg amalkan hospital rakan bayi biasanya tak benarkan puan bagi baby susu formula melainkan memang susu badan betol2 kurang. Diorang akan suruh puan breastfeed dulu, massage breast tu sampai susu keluar. Utk 1st time mom, susu memang kadang2 nampak mcm tak keluar masa kita nak menyusukan anak sebab badan baru nak adapt dgn keadaan semasa

boleh consume lactation jelly nufiya ni pn insya Allah susu badan cukup utk baby www.wasap.my/60129876070/nufiya