Period lewat & Folic acid

Salam semua. Awal bulan 2 haritu saya ada pergi farmasi nak cari folic acid jenama Appeton. Tapi staff perubatan farmasi Suggest kan saya ubat yang ini. Kata nya ada folic acid dah siap dengan vitamin semua. Saya tolak saya cakap nak folic acid yang tadi. Tapi dia cakap yang ini boleh jika merancang nak hamil. Dia desak ambil yang ini jadi saya pun ikut. Lepas habis period 2/2 saya terus makan ni selepas makan tanpa skip. Skrg bulan 3 period saya tak datang dah nak 3 bulan 🥹 cek upt Negatif. Ada siapa2 pernah tahu ubat ni tak 😫

Period lewat & Folic acid
9 Balas

Tak familiar dgn jenama ni. Saya biasa nak ambik apa² supplement rujuk doctor / ambik jenama yang familiar. Mcm folic acid sekarang ambik yang jenama Iberet, sbb tengah preggy 14w. Alahan teruk, makan pun dah kelaut, berat badan turu teruk, terpaksa ambik folic asid yg lengkap dgn vit & iron utk baby. Tapi memang nak planning dapat baby ramai suggest brand appeton..sy pun ada amalkan sebelum preggy. Apapun, semoga ada berita baik utk awk nanti ya

period awak delay 3 bulan ke 3 minggu? pasal ubat ni sy tak pasti la sis, tapi tu multivitamin biasa je bukan untuk rancang kehamilan. selalunya staff akan promote je vitamin, kadang diorang bukan tau pun sebenarnya 😅. kalau betul betul ahli farmasi, diorang yang selalu prescribe ubat ubatan, bukan staff yang jenis kerja kat depan susun barang sebagainya tu. folic acid untuk ttc ada dos tertentu macam appeton yang tu 400mcg, atau folic acid hovid 5mg.

1y ago

Folic acid dalam ubat ni 500mg 😅

stabilkn period dlu bru rancang untuk hamil... kalau sy folic acid ni nak bg pregnant menipu bebenor.. sy lebi pecaya amalkan hidup sihat joging workout makan sihat insyaAllah mudah lekat.. sbb sy 72kg eatcleann joging every day skrg da 47kg makan malam tak alhamdulillah lekat lepas 6 tahun natural pcos both side tube amalkan hidup sihat suami isteri sis... 😢6 tahun jg cuba folic acid tak jadi apa behenti lepas pregnnt bru ambik balik

Hai siss saya ambik folic acid jenis appeton .Appeton ada dua folic asid untuk persediaan hamil dan sesudah hamil .Kalau awak belum hamil maka dia bagi untuk persediaan kita .kalau awak nak lagi ambik omega dan vitamin D bagus siss . Kalau bulan 2 awak last period mean awak dah nak dekat 4 minggu kalau negetive adalah normal tunggu lagi 2 minggu awal cek upt yaa semoga sehat selalu 🙏

1y ago

Tu lah farmasi tu cakap dia bagi persediaan untuk yang nak pregnant. That’s why dia suggest bio-energee tuuu 🥹🥹 Okay baiklah sis saya check lagi tunggu 2 minggu nanti. Terima kasih bagi semangat 💕

septatut Nye awk kna bli asid folik sje tnpa Ada cmpo Vit lain..hak Kita..suka ati kita nk bli ape..wlau dye suggest kn skli pn yg mkn utk dri Kita bukn dye..lpas Ni jgn ikut ckp dye..sy mkn asid folik yg Ori xde cmpo vit lain.. alhamdulillah skrg dh hamil 9 mnggu..lps Ni CRI asid folik sje..

1y ago

Kannn. Bila fikir balik geram pun ada 🥹🥹 Haih sabar jela. Awak makan folic acid jenama apa? Tahniah mummy to be 🥰

Tiada kaitan dengan vitamin yang awak ambil. Saya dulu pun consume blackmore multivitamin. Period lewat boleh jadi pelbagai faktor; hormones changes, penyakit wanita (pcos, endo, etc), pregnant, etc. Seeloknya awak pergi klinik dan rujuk doktor ya.

Salam puan, ikutkan apa yang saya baca, semua ni multivitamins jadi tiada kesan pada period, bukan seperti ubat hormone yg boleh kacau period. Mohon puan rujuk Dr ya

1y ago

Tapi sekali folic acid kan. Tulah rasa takde kacau period tapi tak period period lagi saya tak pernah missed period lama mcm ni 🥹 Ada yg cakap takut hormon rendah belum dpt detect UPT . Doakan saya ada berita baik ya lagi sebulan

sblum hMil mkn jnma appeton dh hamil tukr Ni pulak..tpi sme je ttp 5mg..cba tukr jgn bli yg Ada cmpo vit lain ye..

1y ago

Betul la tu jawapan pharmacist

patotnya tolak

1y ago

Dah tolak sis. Dia tetap ckp yg ni untuk yg nak rancang hamil. Saya nampak belakang tu pun ada folic acid semua saya proceed jela. Fikir nak ikhtiar demi anak je 🥹🥹