Peringatan Mesra Baby Bump dan Teka Gender

Salam sejahtera semua, saya post ni bukan nak cakap apa sangat cuma nak menegur kebanyakkan ibu2 mengandung suka tayang baby bump. Sy faham semua ibu2 excited ada baby bump dalam perut tu..sy yang mengandung pun excited dan tahniah saya ucapkan. Tapi dinasihatkan untuk tidak post gambar baby bump publicly atas faktor keselamatan. Maksudnya disini faktor keselamatan ialah mungkin ada dikalangan pengguna apps ni bukan dikalangan ibu mengandung pun.. mungkin ada dikalangan manusia yang tak bertamadun gunakan gambar sis yang berbaby bump tu utk melempiaskan nafsu. Ada kes yg terjadi ya. Kita mmg cuba elak dari nampak baby bump tu sebaik mungkin. Yg sudah cuba elak, syabas sy ucapkan ?? Untuk ibu muslim, baby bump itu aurat ya sis. Sy ni tidaklah sepandai mana tapi ini hanyalah sekadar teguran untuk kebaikan. Kalau seorang dah upload, ramai yang akan mengikut trend. Kesudahannya apps ni bukan lagi digunakan utk tujuan ilmiah tetapi nak tunjuk baby bump saja, lantas menjadikan platform ini lebih terbuka pada bahaya. Sy mmg nk fikir positive je, biasalah excited kan mummies semua.. tp kadang tu rasa bosan juga scroll2 asyik benda sama je gambar baby bump dan minta teka gender ? tak memberi manfaat pada orang lain sebenarnya. Nak main teka2 boleh teka2 dengan suami je, ha kan sweet gitu. Kalau sis post pun akan ada kecaman pula, sis yg terasa kemudian mula la jadi topik ibu2 lain yg komen bertekak pula. Dah tak positive jadinya. Sekadar peringatan bersama. Terpulang nak dengar ke tak. Sekian pesanan ikhlas dari sy yang juga nak elakkan dosa membawang kat sini. Thanks

29 Balas

ha ah. sama juga result upt. sy pon terlalu gembira jga. terasa mau announce satu dunia, tp bile sharing dgn husband shj, kemanisannya lain. sbb tu rahsia kami berdua, rase cinta pon kami berdua... ade bnde yg kite perlu private kan utk rase lebih brmakna...