Mengandung, tapi ada cyst. Macam mana nak kecutkan cyst?

Salam saye scan semalam alhamdulillah ada heart beat baby. Tapi dr kata ada cyst. Macam mana ya nak kecutkan cyst ni ada makanan apa apa tak untuk kecutkan? Saye risau.Sebelum ni saye pernah gugur. Tolong doakan saye dan kandungan saye membesar dengan sihat sempurna ya, saye jadi risau.#bantusharing #cyst #infokandungan ##pleasehelp

Mengandung, tapi ada cyst. Macam mana nak kecutkan cyst?
14 Balas

jgn mkna mknan y kecutkan cyst..tpi makan makanan y sihat..lebihkan pgmbilan sayur,buah2an dn sup..stopkan dlu pgmbilan yg sngt berminyak dn garam y tinggi🙃 sya ada cyst sblm preggy kta dktor mlalui saiz dn jenis cyst, thu pn sbb dh trpintal...sakitnya sngt azab...😪 tpi alhamdulillah, smkin mbsar kndungan smakin cyst hilang...yg penting sis kena rajin dtg review dktor..atau kerapkan tiap 3minggu ke klinik untk scan😊 cyst bole mengecut dn mghilang, tpi dlm masa y sama...cyst bole trhimpit ole kndungn y mbesar dn pecah...☹️

cyst in pregnancy is normal. just follow up dkt kk je . kalau makin besar, nnt dia refer dkt hosp. biasanyaaa makin mengecil bila bby makin besar and as long dia xkacau kandungan bby xpe je. n actually doc Lah kata, xde cara pon nk kecutkan cyst. sb mnde tu normal.. dont worry. enjoy your pregnancy moment. kalau sakit perut yg luar biasa terus ke emergency ye. macam sy. cyst detect 8w 7cm masa tu. now 25w dh xdee. ☺️

3y ago

Ouhh faham faham, oke tq sharing pengalaman n info 🥰

Sy pn doc detect ada cyst waktu 6w, tp atas nasihat kwn2 yg dah ada 2-3 anak, doc advise kn dorg jgn minum soya, dan jangan makan makanan yg ada injection hormon spt ayam, fast food ayam2 tu jgn kerap makan, alhmdullilah sy punya cyst pun hilang wktu 10weeks above. Alhmdullilah. Semoga awk punya pun akan hilang jugak.

3y ago

InsyaAllah amin amin terima kasih, bila semua orang kata cyst akan mengecil masa kandungan membesar terus saye rasa yakin cyst tu akan hilang nanti

Sy pun ad cyst juga mase scan 7 week...cyst sy mse tu 6cm...lps tu dktor sruh repeat scan mnggu ke-14...alhamdulillah scan mnggu ke-14 mnggu lepas...cyst dh xada...sis jaga pemakanan je...ayam daging sy kurangkn mkn...soya mmg xmkn trus...insyallah nnt cyst tu akn kecut sndri...😀

3y ago

Alhamdulillah, InsyaAllah saye cuba semoga cyst saye pun kecut jugak. Tq ya 🥰

Dulu masa 1st pregnancy sy pun ada cyst, dlm 4cm masa scan 6 minggu. Tp sebulan lepas tu dah kecil jd 2cm. Repeat scan lagi lepas tu alhamdulillah dah hilang. Byk kes yg cyst hilang sendiri, tp kalau semakin membesar, puan akan direfer ke pakar

Salam sis sekalian. Doakan sy juga ye. Semalam scan 18w doc jumpa fibroid dalam 6cm. Terus dia mintak rujuk pakar. 28 ni kena jumpa doc pakar. Dalam masa sama sy risau sgt sebab ni kandungan yg first. Harap2 semuanya dipermudahkan insha allahh aminnn

3y ago

Insha allah aminnnn

Sama macam saya. Masa 5w pregnancy scan nampak ada cyst. Lepastu saya amalkan minum jus delima gulsan hari hari and lebihkan air masak. Alhamdulillah sekarang dah 21weeks and cyst pun dah kecut 🥰

Macam saya bila 7w pun doc kata ada cyst. Saya google saya elakkan makan ayam, soya, fast food. Alhamdulillah now dah 23w cyst pun dah takda 🤲

3y ago

InsyaAllah semoga Allah permudahkan 🎉

Sabar sis.. Sy pun bru scan 8w last week.. Doktor jumpa cyst kiri dan kanan.. Cyat belah kanan dh 6cm.. Semoga cyst ni makin kecut..

cyst kecik ja kurg dari 5 cm insyaallah akan kecut bila baby makin besar nanti. jgn risau ya. jaga mkn n jgn minum soya.

3y ago

Ouh ye ke? Lega saye dengar terima kasih yaaa 💐