Menyusu ketika hamil

Salam hi..saya tengah hamil anak kedua kandungan hampir 7bulan..Anak 1st baru 1tahun 8bulan..Masalahnya dia masih menyusu badan biasanya malam2 sebelum tidur sebab dia jenis susah jugak nak tidur..Ada masalah tak yea?? ada x ibu2 yang macam nie?Risau jugak sebab ramai cakap tak boleh.

3 Balas

Nurse sy pernah ckp dulu bila kita keluarkan susu (tak kesah sama ada dgn menyusu atau pam), kita akan cepatkan process bersalin awal. Sebab bila susu keluar, maknanya kita akan rangsang pengeluaran hormon oxytocin. Hormon ni jugak yg bantu contraction rahim. Macam Kita bg signal kat badan kita yg kita dah sedia utk kelahiran. Jd, tak disarankan menyusu ketika hamil.

boleh baca post Dr Emelda Balchin . . https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156727891421659&id=679746658 or the best a way prefer you consult with doctor 1st. .

sy setiap kali ble tau peknen terus stop mnyusu..sbb bile sy mnyusu ank..Rahim sy rase sakit mcm mild pain..so doc x suggestkan mnyusu takut jd pe2 kt janin