Kurang tidur siang

Baby saya lagi 3 hari masuk 2 bulan, susah sangat nak tidur siang. Tak apa ke ya? Lepas menyusu, mata bulat, segar je. Tahan macam tu dalam 20-30 minit, kemudian nangis nak menyusu semula. Lepas menyusu, bulat lagi matanya. Selepas 4-5 round menyusu baru dia tidur. saya risau dia overtired sebab sepatutnya baby 2 bulan kan masih tidur banyak. Lepas isya baru dia start tidur 2 jam selang menyusu sampai ke pagi.

5 Balas

x boleh awak. Budak2 nie kena juga tido ptg untuk tumbesaran die. Lg2 baby 2 bulan lg nk kena jaga tido die. Awak boleh Google sepatutnye umur 2 bulan kena tido berapa jam. Kalau awak antar taska mana2 pun akan ada schedule die budak2 kena tido ptg at least 1- 3 jam bergantung umur die. Awak kena check semula susu tu. Susu formula ke? Kalau susu formula nie ada x sesuai kadang2 buat baby active lpas minum because presence of sugar. Atau baby x kenyang menyusu. Awak ckp 20- 30 minutes die minta susu lg kan. Susu badan ke? Awak kena check satu2 apa yg menyebabkan baby x tido. Impossible baby 2 bulan lpas menyusu die x akan tido unless die masih lapar yea die x akan tido.

12mo ago

Terima kasih sis atas response. Saya hargai sangat sangat. Tapi sis, setakat saya pantau anak saya ni, saya yakin yang amat amat susu badan saya cukup sebab kencing dan berak dia sangat well done. Tapi in shaa allah dari semasa ke semasa saya check lagi ya sis mungkin juga macam yang sis cakapkan. Thank you sis for responding 😊

Sama dgn baby sy nk masuk 2 bulan nii. Tiber taknak tdo siang lepastu menangis2 smpai la lepas mandi pkul 6 cmtu bru tido tenang malam. Sebelum ni malam bgun menangis2. Trbalik pula skrang. Tp harini sy bg pacifier alhamdulillah tidur siang. Dia nk comfort sucking. Sy follow page fb Baby Language baru sy faham apa baby newborn perlu. Sis cuba follow page tu. Sgt membantu.

12mo ago

Alhamdulillah finally saya rasa ini jawapan yang kena dengan situasi saya. Saya rasa macam ni jugak sis sebabnya bila time menyusu dia baru dia tidur, kemudian sambung menyusu semula. Boleh jadi beround round menyusu tanpa lepas puting. Rasanya dia nak comfort sucking. Baby sis dan sis okay ke pakaikan baby pacifier? Sebab saya baca banyak orang tak galakkan. Ada nipple confuse atau apa apa effect tak?

Sis cuba google growth spurts phase . Rasanya baby tgh alami fasa ni. Mmg akan nampak perubahan dari segi pola tido/ menyusu. Anak saya lagi 2 hari nak masuk 2 bulan. Menyusu sejam sekali. Bermaksud kerap menyusu. Salah satu simptom fasa ni.

12mo ago

Betul jugak tu sis saya ada jugak baca baca pasal growth spurt. Baby jadi makin kuat meragam and nak menyusu sentiasa. Terima kasih sis atas response

Samaaa. Memang overtired. Baby sy pun susah nk nap siang. Kalau nap pun, paling lama 30min. Nasib baik tido malam ok. Sy bagi pacifier tommee tippee, dia akan keluarkan sendiri bila dh tido

11mo ago

So far tak. Dia okay je bila breastfeed or bottlefeed

Anak saya macam ni juga masa nak masuk 2 bulan. Saya memang dodoi sampai hilang nyawa🥹🥹 dia tido meniarap atas dada. Janji dapat tido sejam syukur dah

12mo ago

Hahah sama sis, tidurnya sama ada time menyusu ataupun saya tak berhenti round 1 rumah sambil dodoi baby, baru tidur 😆