Pubic arch pain

Salam. Saya nak tanya ramai tak ibu² yang mengalami sakit celah kangkang. Saya baru 23w & saya baca biasa ibu² yang dah nak bersalin akan rasa sakit kat situ. Sekarang nak tido susah...bergerak pun sakit. Apa yang ibu² buat untuk bagi lega sikit?

Pubic arch pain
22 Balas

Sye pown mcm awak..awal rasa sakit..setiap kali sye nk tukar position time baring nak pusing ngiring kiri ke kanan ke..sye akan bangun..duduk then bru mngiring balik..xleh main pusing..nnty bunyi tulang tu sakit.. Pastu kene buat senaman ibu mngndung untuk maintain kekuatan otot .. Xleh nk gasak sngt buat kje umah skit area tu..lg bby sye awal kepala dye dok bawah dh..lg tekan.. Tp insya'allah..lama lama boleh la adapt sakit tu.. Sbb mkin nk dekat bersalin mkin akan sakit situ doc kata😅

4y ago

Sbb tulang longgar .. Persediaan nk bg laluan kat bby.. Sye pown terkejut masa bunyi tu ..memang skit.. Tnya doc dh..dia nasihat klu bergerak kene slow n kene buat keje leceh la..bngun dlu bru mngiring arah lain.. Xleh main selamba je 😅.. Klu terlupa memang akan buat tulang tu bunyik .. Dah dekat dh tu .. Semoga mudah urusan bersalin ya 😊

Saya sakit teruk lepas bersalin...masa pantang tu susah nak bangun nak jalan ...jalan dah macam itik..sebab setiap kaki gerak je tulang tu bebunyi2...siksa betul...doktor kata normal lepas bersalin gitu tapi amik masa jugak la nak baik..tulang tu lagi sakit dari jahitan kat bawah...orang kate double pain time pantang tu...redho jela kalau orang kate mengada or sakit teruk tapi kita yang laluinye😭 ...setiap orang lain2...huhuhu

Klau sy xd rse skit celah2 ponggong. Cuma terlalu sakit sgt kt tulang ponggong sebelah kanan. Terlalu sakit kdg smpai sush nk gerk. Lg2 bila dh dduk lama. Atau baring. Nak tukar posisi hnya tuhan yg tahu betapa skitnya. Skrg nk tukr posisi baring or nk bgun pown kena pegg something utk angkt badan nie.. skrg dh 30week

4y ago

Sy pun sakit sini kalo sy balik dr keje tu baring jap nk bangun tu seksanya rasa

Sya 26 week lbih, mkin trok rsanye...xtau la knp, mngkin memg cmni kot bile dh nk msok trimes-3...sbb tgok sume mummy2 yg dh nk dekt trimes-3 memg lalui sakt cmni, so normal la kot...sya sakt sgt2 bile tgh tido and then nk brgerak mengiring ke knan or kiri tu, mule la sakt sgt2...😭😭 Saba jela

Salam...same la mcm sy..tp sy dr 12w lg...sekarang dh 32w...tido pon secara duduk atas katil...kdg2 stress juga...tp pk...kalau sy stress...baby pon stress...dlm hati hanya pk sakit tu penghapus dosa...alhamdulillah..suami support kuat dr blkg

Mcm sy pn pnh alami mcmni...tu bila nk g memne sy pkai maternity belt..support part perut nti nk gerak br rs selesa sikit... Sbb mkin bsr perut byk beri tekanan dkt bwh.. tu husben blikn bnda alah tu... Sy brsalin pd 34 minggu sbb pp type 3..

4y ago

Berkesan bg kurangkn sakit ms kita nk brjln.klu x tu tngkp kaki n bwh perut..dlu umh sewa xde lif slalu trun naik tgga slalu sakit..husben bli kn tu.. alhamdulillah ok... Xsmua org tw ttg bnda ni..dlu sy pkai..ada doc pmpn tu pn kata bgus guna ni sbb dia pnh guna..dia kata nk gerak dia kata xkn rs sakit.....tp xsmua msyrkt melayu kita nk pkai bnda ni... dan tahu ttg ni

Saya 24 weeks... Dah rsa sakit mcm tu.. Tk tahan smpai nangis nak bgun ambil makan ke toilet ke sakit mcm lenguh... Mai malam2 lg brtmbh sakit. Naik katil pn slow2 ..sy xbuat ap cma rht je.. Selang hari mmg akn skit kalau gerak..

Sya 28minggu sis.. Mmg sakit sangat.. Nak tidur mengiring pun sakit.. Nak baring pun sakit.. Nak jln pun sakit.. Smua sakit..mmg x tahan dgn sakit tu sis.. Skali kna admit dkt hospital.. Doktor bagi ubt tahan sakit..

4y ago

Sya admit kat government.. Kalau kat private tak tau laa sis..

Sy 33w..mmg rasa sakit..tp xde la sakit sgt..lenguh pinggang je ..bila baby gerak rasa penat sgt...malam2 sesak nafas...siang pun kdg2 sesak...tp ada masa2 sakit celah kangkang..tp xlama

24 weeks now..sakit jgk kat punggung tp celah kangkang belum sakit..ikutkan masa pregy dulu2 sakit jgk..tambahan pulak sakit kat bekas cucuk epidural tu..nak bangun duduk pun sakit