Baby Jaundice

Salam, saya nak tanya ibu2 kat sini, ada tak anak2 ibu yg kene jaundice lebih dari 14 hari? Apa yg ibu2 lakukan ea selain kerap bg susu badan? Contoh dari segi pemakanan, apa yg ibu2 makan?

22 Balas

Waalaikumussalam, ada. Anak saya kena prolonged Jaundice. Saya berdarah 'o'. Kalau nk tanya apa yg saya buat, hampir semua tips dan nasihat orang tua untuk baby kuning saya buat. Jemur bawah matahari pagi, mandi kan dengan air rebusan daun kucai, makan anggur, ibu minum susu kambing, mandikan anak dengan herba rebusan untuk kuning baby yg beli kat pasaran, kerap susukan baby. Tapi yang paling penting sebenarnya banyakkan menyusukan baby. Macam saya, sebab susu badan memang sikit, saya tahu bila pam tu susah sangat nak dapat 1oz. Anak saya pun jarang2 berak sebab minum susu ibu saja. Berak sekali setiap 7 hari, lepas tu berak sekali lagi selang 14 hari, lepas tu berak sekali lagi lepas 7 hari. Jadi saya start campur susu formula. Alhamdulillah, bila campur berak anak saya lebih kerap (bukan seminggu atau 2 minggu sekali) dan kuning pun turun

Sy pernah teman baby sy masuk NICU sbb dehydration... Utk baby yg kuning mmg doc n nurse kat NICU suh bg susu formula utk topup susu ibu.. Similac pink utk baby yg lahir bukan pramatang... Alhamdulillah baby sy xde kuning masa lahir... Dehydration sbb anak 1st, sy xtau yg susu sy xckp utk dia... Masuk NICU diorg bg susu formula similac td... Alhamdulillah berat naik trus.. Tips yg sy amal masa mengandung, elakkan semua jenis fast food... Yg ni nurse kk pesan, fast food penyebab kuning pd baby skang ni katanya.. So mmg sy stop semasa mengandung.... Then 6bulan sy amalkan minum susu kambing ari2...bykkan Makan durian belanda... Alhamdulillah xde kuning baby.. Tp sy darah A, husband yg O🤭

Anak saya prolonged jaundice. Hampir nk sebulan, bru sembuh. Mujur x kena tahan wad. Selain kerap bg susu bdn, saya mandikan anak dgn air rebusan daun 'dukung anak'. Daun ni tumbuh melata. Penyelidikan doktor Malaysia psl khasiat daun ni utk jaundice pun ada. Saya juga hari2, jemur anak kjp shj waktu pg (mse matahari nk kuar). Saya darah B+. Nurse nasihatkan elak kunyit, lada hitam, bawang putih dlm mknn sy. Tp hmm x berhasil utk saya. Mkn anggur hitam pun xberhasil utk saya. Apa pun, kna bnyk bf jgk. Sekerap mungkin, dan satu sesi 20-30min. Yg penting anak kerap kencing n berak. Utk kes prolonged ni, kna pastikan dy x demam, berak bkn kuning kelabu, air kencing wrna normal.

Anak saya kena demam kuning pun lebih kurang 2 minggu & kuning agak tinggi, Saya bg minum susu kambing fresh. Boil air hingga mendidih, tutup api than rendam dlm few minutes (x ingat exactly sbb 17 tahun dulu) pastu angkat & transfer dlm botol susu bg baby minum. Saya beli 2 botol, 1 hari 1 botol. Lps 2 hari tu kuning dia drop & Alhamdulillah lebih kurang 3 or 4 hari sembuh. Pegi klinik kesihatan kat kg masa tu doctor ckp dah elok & x perlu pergi hospital

Saya ada anak prolong jaundice hampir 2 bulan sebab breastmilk jaundice. teruskan kerap beri susu ibu dan regulae check up. 😊 Ibu kena banyakkan bersabar dan kuat semangat. Tak perlu terlalu risau dan terikut-ikut petua tanpa nasihat doktor. InsyaAllah baby akan sihat sepenuhnya. Boleh follow fb sy: Fadzielah Ayub, Pembimbing Rakan Penyusuan Anda Malaysian Breastfeeding Peer Counselor #Breastfeeding_FA #mbfpca

Sy 10/7 melahirkn,pastu 11/7 cek kuning,109,pastu cek lg 154,trus sy mandikn baby dgn air serai dn teh,sbb ni yg mak sy buat dari kmi adik bradik smpi cucu2 dia,alhamdullilah,slps 154 trus trn 114,last trs trn 40. .sis2 ble try. . Inshaallah. .lgpn masa baby sy kuning dia kurang nyusu,smpi bengkak susu sy dia xnk susu,jd sy btlh yg mak sy amalkn tuk baby kuning. .

Wassalam,, ank sy kuning selama 15hari,, hari ke 6 ank di masuk kan wad sbb kuning tinggi,, selama tu sy hanya beri susu bdn,, selain tu sy xmkn jamu, halia lada hitam,, sbb nurse kk ckp bende panas ni yg buat kuning lambat turun,, sy minum susu kambing, mkn kurma dan kismis utk tmbh susu bdn,, alhamdulillah cara ni berkesan..

Anak sy jaundice lebih 40 hari..prolonged jaundice sbb kami laki bini darah o..sy elak makan kunyit n kerapkan penyusuan..kuning baby akan keluar melalui baby berak n kencing..kalau babu tidur bangun kan setiap 2 jam untuk susu..lepas habis pantang jaundice ank sy pon hilang..sis jangan bg apa2 dkt baby selain susu ibu..

4y ago

Anak sis kene tahan wad tak even lebih 40hari?

Ibu tak perlu makan apa2..just kontrol makan..sb makan ibu tu klu x kna kontrol..mmng itu yg buat jaundis anak makin naik..sb semua yg kita makan tu akan ke susu ibu..bila ank full bf pun sama juga..sb x kena kontrol makan..jgan makan yg pedas,,bergoreng,,ada bawang..halia semua..time bby jaundis..kesian bby

Ank saya lama kena kuning dekat 15 hari jugak lah.kena masuk wad..halia kunyit lada hitam doktor tak bagi mkn.kena kerap bagi susu..lepas tu sya mkn angur hitam hari2 mkn yg sya perasaan lah start mkn angur hitam terus turun kuningnya