Susu Karihome-Jaundice

Ibu2 pernah x bg baby minum susu karihome utk turunkan kuning? Baby sy dah sebulan kuning..baby pramatang..msh kuning..nak try susu ni kat dia,ok ke?

29 Balas

Untuk anak saya x sesuai.. Baby x membuang.. Baby saya payah sikit turun kuning sebab mamanya darah O.. Sepupu saya bagi setitis susu kambing fresh kat anak dia n alhamdulillah katanya kuning turun.. Ada terbaca jugak kalau breast feeding, ibu digalakkan jugak utk minum susu kambing segar tapi make sure didihkan dulu utk hilangkan bau hamis.. Ada jugak yang mandikan baby dengan mandian herba cina.. Kat shopee ada jual jugak, kat kedai ubat cina pun ada.. Saya guna buah keranda cina utk mandikan anak saya alhamdulillah kuning beransur turun.. Saya beli kat kedai ubat cina.. Harap membantu 🙏

12mo ago

btul susu kmbing fresh je bg kt ank. .sy cm tu lah.alhamdulilah hilng kuning

My baby minum karihome dari 0 bulan sampai 6 bulan. Susu ni dia cepat berak selain tu cepat keringkan poket abah dia. Ada org ckp baby selalu berak kurus. Tapi my baby memberat dgn jayanya. Now 7m dh 8kg dah. Waktu Cukup2 dia 6 bulan terus dia reject main2 susu and lelehkan. So saya terus tukar susu fm biasa balik now dah ok je❤️ tapi baby awak premm. Better tnya dr. Waktu saya tnya nurse boleh tak bagi karihome,nurse kd saya tu taktau kewujudan karihome pun. 😅

pengalaman saya baby prem @ 36weeks. memang susah nak turun. sebulan kuning dia 200 lebih tak turun turun. walaupun susu kerap dan baby pun kerap berak. fungsi hati semua okay takde masalah. ada org bagi tips baby tu kena pakai kan baju bedung barut semua. biar dia berbungkus sampai berpeluh peluh. sebab kuning tu keluar kat peluh katanya. memang menjadi. kuning terus turun 2 hari lepas bacaan 109. boleh lah cuba ye mommyy 😘

saya ada bagi ank mnum susu karihome masa jaundice, leps dari tu kuning dia naik smpai 200 and kena admit ward, nurse tny bg susu apa, sya ckp karihome, lepas tu nurse trkjut dengar, sebb ada baby yg mnum susu tu jgk and kuning tggi smpai kena naik ambulans pergi hospital. cuba try bagi frisolac, lau serasi dgn baby slepas ja mnum mst baby akan berak, bila baby berak n kencing byk, kuning dia pon akan trun

12mo ago

betul..sya bgi frisolac...anak sya prolonged jaundice..bagi frisolac..ckup sbulan umur dia.. alhamdulillah turun..kalau x, bacaan kuning dia 17-18.. xpenah nak capai 10

baby sy cukup bulan tp prolonged jaudice, sebulan lebih baru turun 5 kuningnya. mula2 mmg try susu karihome dr 16 turun la juga ke 10 tp kuningnya maintain aje. turun sikit2 smpai ke 10 dan last2 turun naik 10 11 10 11. misi suruh try tukar susu, tukar susu anmum baru la turun ke 9 dan last sekali 5. susu ni depend dgn baby sbb kawan sy anak dia try karihome tak serasi, asyik muntah2

xpnh plak bg... baby full bf smpai sy pknen nie.... cube try awk minum susu HL...awk mnum then awk bg full bf kt dy...jgn cmpor... dl ank kne kuning,bg susu tepung mkin terukk...smpai cri susu kmbing,mndikn daun kucai,air beras...still same... lpas mbe ckp yry susu HL...SY MNUM 3 kotak, alhamdulillah...syukur...trun kuningnye scre mdadak

anak sy pon baby prem 36 weeks alhamdulillah cpt turun kuning..asbab mandikan ank dgn air rebusan daun durian belanda...sepupu sy mandikan ank dia guna air rebusan daun belimbing buluh..blh cuba slh satu...mandikan sehari dua kali.. ade baby turun kuning guna daun durian belanda ada yg guna daun belimbing buluh.. ikhtiar guna petua dulu2

Pengalaman saya baby prem, 35 minggu 4 hari baby lahir, berat 1.7kg, baby prem memang kuning susah turun, hampir sebulan juga saya ulang alik KK, memang kena sturgle sikit untuk turun kan kuning dia dengan breastfedding sejam sekali, saya kasi dia minum susu ibu dan karihome, tapi dia tolak minum susu karihome, minum tak banyak, and muntah.

kalau sya, sya minum air cincau n ksih anak sya minum .cincau nie sejuk bila kita susukan anak , anak jdi kuat kencing . tu yg kuning dia turun tpy ikut badan ibu jua tkut tak sesuai boleh msuk angin. slain tu ada jua petua dri macik sya , mandikan baby tu guna duit inai cepat turun kuning .

tak sure awak. sbb baby pramatang kan. better tanye dokter awak. risau pulak nak sugest² sebarang. tapi mmg baby perlu sentiasa minum byk susu kalau ada kuning. bg sy tak kisah pun brand apa. janji sesuai kt baby. kalau dia berak kencing byk mesti kuning akan makin bekurang.