Baby Jaundice

Salam, saya nak tanya ibu2 kat sini, ada tak anak2 ibu yg kene jaundice lebih dari 14 hari? Apa yg ibu2 lakukan ea selain kerap bg susu badan? Contoh dari segi pemakanan, apa yg ibu2 makan?

22 Balas

Ank sy ari ni ,ari yg ke 20 chek kuning...td pgi g kk anto smple kencing ngn amek drh bby.. result kuning pn 7.7...alhamdulilah turut la jge...sy cmpur bdn n fm....4/8 nk chek kuning lg...minta2 ilng trus la kuning nya...

Anak sy bebas jaundice masa hari ke25, alhamdulillah. Cara dia kerapkan menyusu biar baby kerap kencing n berak. Sy campur susu formula utk topup susu badan lgpon anak 1st. Sikit je dpt sekali pump around 1oz jgk

4y ago

biasanya baby tak kan masuk ward selagi bacaan kuning tak melebihi paras normal.baby sy last cek masa 34 hari bacaan masih tinggi (107).Keputusan ujian darah masa baby umur 14hari utk cek hati baby banyak bacaan tinggi jd kena cek balik masa baby umur 1 bulan. Klinik bagi temujanji balik masa baby umur 6minggu utk cek kuning dengan jumpa doktor utk review result darah dgn kencing.

Sis amalkan minum air buah kurma merah. Buat air rebusan sehingga 10 min.. Ia dpt membantu untuk tambah darah sis n tmbh susu ibu. Sekali dpt menurunkan jaundice bb juga

Anak saya sebulan baru hilang ... kerapkan susu badan... jangan makan bawang putih halia lada hitam benda yang panas2 ... nak selamat klo masak just bawang merah semata mata

Makanan kena jaga jangan makan halia, lada hitam yg panas panas tu lah. Kena bagi susu juga walaupun kuning tu dari ibu sekalipun. Insyallah akan okay.

Teruskan bg susu badan sis.. Ank sy pun kuning dekat 14 ari.. Halia, kafa hitam herba2 jamu suma jgn mkn lg.. Bg kuning baby hilang bru mkn

bg sy ibu minum susu kambing . lepastu bf kn anak . esok tu ad nmpk perubhan menurun

Sy cek kuning ank hnya 6kli ja..terus turun p 85..just ibu kena kontrol mkan je

Sengkuang cina hiris amek air dia.. bagi setiap pagi n ptg..

Bg susu fm. Ni bukan saranan nurse dkt klinik tp dkt nicu