Baby Kuning

Salam, saya nak tanya, anak saya berusia 4 hari dan tengah mengidap kuning, Masalahnya dia tak byk menyusu tetek, asyik tido, bila dikejutkan, tak mau. Kencing ngn berak pun kadang2. Skrg ni mmg tgh follow up dgn Dr. Bacaan kuning dia dr 11 naik ke 14, pg td cek lagi naik 16. Kalau 18 mmg admitted. Mohon pandangan kawan2 apa perlu saya buat ya.

21 Balas

salam. bru2 ne sya bru mengambil anak angkat. masa usia bayi bru 6 hari kuning nya 9.6, jd klinik suruh dtg semula 2 hari lg. dlm tempoh 2 hari tu, saya buat beberapa cara tuk kurangkan kuning, caranya : 1. setiap pagi dri jam 7 pgi hingga 9 pgi, saya akan bagi bayi saya terkena cahaya matahari. 2. saya bli anggur yang xda biji, sya bg ibu yang myusukan bayi itu makan dan titiskan sikit kat bibir bayi. sya amalkan setiap kali selepas myusu. 3. waktu malam (tidur) saya akan biarkan lampu sentiasa menyala. jgn biarkan keadaan sekeliling gelap. selepas 2 hari tu saya bawak tuk bayi cheak kuning Alhamdulillah kuning nya trs turun kepada 2.2 dan sya x perlu lg tuk cheakup kuningnya lg.. cm perlu pantau keadaan bayi..

bby kuning memang keje dye tidor je.. kalau bgi susu direct dari breast tu payah sikit nk msok kn nipple dlm mulot.. try pam pstu feed pakai botol.. normally nb minum setiap sejam 30ml.. msok dlm mulot then usik2 pipi dye mesti dye minum.. semua bby sama je.. 😅 jgn letak bby kt tempat gelap2.. x jemur pn xpe.. kadang bby x bpe ok dgn uv.. pakai je lampu rumah.. jgn bedung2.. kalau bby fully bm, ibu jaga pemakanan ya.. buat mcm2 tips tapi x jaga mkn, lambat jgak kuning turun... 🤗 moga mnjadi la ya..

Wslm...ikot dr pnglmn anak 1st dulu...kalo ibu bf try bf anak kerap..kejutkn anak sbb anak kuning mmg akan syok tdo je..lps tu jgn ltk anak kt tmpt gelap...make sure tdo dlm lmpu terbuka...lps tu ibu try minum vitagen...1 hari 2 botol...pagi n ptg...ni nurse yg ajo sbb petua dri pesakit dia yg chinese...alhamdulillah anak sy bebas jaundis day 5..sbb jaundis start day 3...

Sya hnya beri ank hisap air dari anggur hijau yg bujur tu jer kuning die dh turun...sya picit air anggur tu tros ke mlot die...xkisah bg bape kali pon...nnti die akn kerap berak n kencing...n Alhamdulillah itu pon petua dari seorg kakak yg sya jumpa di klinik...die yg bg petua nie...katanye keempat² ank die bt cmtu...xtahan larh asyk tgok ank kna cucuk jer....

Masa anak kena kuning setiap 1jam sy kejutkan dia bg susu.. Kacau2 dia skit bg bgn, main2 tapak kaki dia, masa dia tgh menyusu pastu tdo blk geletek skit bwh dagu dia.. Pastu masa awal2 susu bdn mmg kurang, tp bengkak susu.. Mcm susu sumbat taknk keluar, sy pump lps tu tukar2 bg susu dlm botol.. Kalau bg dlm botol senang skit nk tgk berapa byk dia minum

Wslm kejutkan aje baby bg minom susu (geletek tapak kaki dio) Kalau ibu susu byk jgn lupa pam susu Kang tak pasal2 ibu demam sbb bengkak susu (dah kene urut plak) Alternative terakhir bg beberapa titisan anggur hitam utk rendahkan bacaan kuning . 😁😁 Good luck 🍇

Boleh cuba cmpur susu formula sikit sbb kalau bergantung pd susu ibu sahaja mmg lmbt bacaan kuning nak turun. InshaAllah sbb akk ipar saya baru bersalin bacaan dr 11 turun kpd 3.semoga dipermudahkan urusan sis dan baby.

Kena kejutkan juga.bagi susu dengan lebih kerap.anak no 2 sy macam ni juga.kuning memang tggi masa hari ke-7.momy kene strugle sikit.plus sy mandikan dengan mandian herba cina.tp ini kena tengok keserasian baby.

Saya sentiasa kejutkan anak Dan susu Kan dia.susu badan campur dgn susu tepung.sis boleh Cuba mandikan baby Dan buat urutan untuk kejutkan dia.saya wak camni alhamdullilah kuning turun Dan baby aktif

Ibu kena pantang makan jgk serai halia.lada hitam kunyit jgn makan lg sbb baby menyusu.berdasarkan pengalaman saya baru2 ni selain bg mandi anak dgn.air daun2 .insyalh cepat turun