BABY KUNING

Assalamualaikum mommy semua Baby sy hari nie genap 7hari 05/07 cek up kuning bacaan 271 06/07 cek balik 338 terus admit wad 07/07 kluar wad bacaan 295 Hari nie 08/07 cek up balik,,belum tahu berapa bacaan Tapi baby masih nampak kuning dia,,nampak sgt Sy mmg kerap bg baby bangun setiap 2jam bg susu Yg peliknya baby x berak,,just kencing n kentut Macam mana nie??? Sy risau sgt,,takut kena masuk wad balik 😭😭😭

23 Balas

Saya pun 2,3 kali masuk ward. Memang sangat memenatkan. Badan lesu, penat. Hati rasa hiba je. Anak saya pun kuning tinggi 330 hari tu. Waktu tu berak masih lagi kuning2 hijau / tak banyak berak ataupun kencing. Sampai lah dah 2, 3 kali masuk ward. Dr suruh topup dengan susu FM. Start bagi anak susu FM terus dia berak kencing banyak. Kuning slowly makin turun. Saya darah O, anak darah B. Memang akan kuning. Setiap kali check, bacaan turun pun dah lega. Kalau tak hari tu makin naik, makin naik. Anak kena cucuk je, lebam lebam tangan. Ubat2 kuning mandian cina tu pun saya dah cuba tapi tak berkesan untuk anak saya. Sekarang saya kerapkan susu je. 2jam sekali. Selang seli juga FM dengan BF. Tu je saya buat. Alhamdulillah bacaan makin turun. Anak saya dah 25 hari. Agak lewat saya start susu FM hari tu. Dr tulis breastfeeding jaundice dan sebab tu jugak dr suggest topup susu FM.

betul sis dgan kata kata ibu yang lain.. memang bagus bagi susu ibu, tapi mcm situasi saya susu ibu jadi punca kuning naik. anak saya lagi truk kuningnya smpai 300 lebih. dua kali sis masuk nicu. smpai kena cop prolonged jaundice dan ambik darah n air kencing untuk cek hati.bila keluar tengok anak habis lebam lebam doc cucuk sedih sangat. macam macam petua sis sya buat, sampai pi jumpa ustaz la😅 sebab tak tahu nak bagi turun macam mana..last last ada nurse yang saya kenal dari nicu sembang dengan saya, dia cakap bagi minum susu formula dulu sekjap. sebab susu ibu dia cepat hadam lambat berak bila susu formula dia berat jadi kerap berak. anak tak turun kuning sebab kurang berak. susu ibu tu marmet simpan, bagi susu formula sekjap bagi dia berak berak. slpas tu selang selang dgn susu ibu. alhamdulillah sebulan trun trus sis.

tolong jangan kecam pendapat saya ...ini cuma pengalaman saya semasa menghadapi situasi kuning bayi ...anak saya kuning juga waktu baru lahir ...saya memang kerap susukan dengan susu badan tapi anak saya masih tidak berak dan kuning masih tidak memuaskan ...jadi saranan nurse yang menjaga saya di kd adalah untuk beri susu fm pada anak saya ...jadi saya pun beri satu onz per 1 jam selang seli dengan susu ibu ,alhamdulilah menjadi ,baby berak dan kuning turun ,terus discaj kuning...

10mo ago

kami pun buat mcm ni, bg susu formula sebab nak suruh bby kerap kencing & membuang .. akhirnya turun kuning . takperlu nak bagi mandi air kucai togey tu smua. susukan je.

Try bagi susu formula sis. Mix dgn susu badan. Sbb kalau 100% susu badan mmg baby jarang berak. Nutrisi susu ibu masuk ke badan so takde benda yang akan dibuang melalui najis. Tu apa yg saya baca la. Dulu ada nurse suggest susu isomil khas utk kuning, tapi utk baby saya, saya guna s26. Pastu selalu kejut untuk dia celik mata, alhamdulillah, bru 3 hari guna tips ni kuning anak saya dah 60. So off utk check kuning.

Saya & suami dua2 darah O+, Jadi risiko anak kuning memang tinggi.. Dua2 anak yang ada, suami jaga,sapukan tapak kakinya dengan patawali tanpa biarkan ia kering ditapak kakinya.. Tapi awas pahitnya kalau terkena tangan🥲 alhamdulillah.. Masa kakak bebas kuning, masa adik 2x kena p sebab adik kena tahan NICU, sebab masa operate pisau kena bahagian mukanya..

10mo ago

*setiap jam 5-7x sapuan

mandi dengan air asam.asam tu just ramas2.lepas mandi tempek dengan bedak sejuk dengan air badak.jangan pakai baju,pakai barut,pampers dan sarung tangan kaki sahaja.bagi minum air kelapa yang ori sikit ja 0.5 insyallah.anak saya macam2 cuba petua tapi alhamdulillah yg cara ni turun

ni pengalaman sy ye.sy just share..🤭..lepas bersalin sy minum pearl white fibre jamu jelita sbb sy ssh nk membuang.tp xsangka pulak bby sy asik membuang.alhamdulillah kuning xlma,4kli je g klinik..sblm ni,ank yg lain kuning lma.smpai sebulan pn ada.smua bby sy bf je

Sis bagi susu formula, selang dgn susu ibu, kerapkan menyusu, klu bby susu sikit bagi tiap sejam, nk ikhtiar mandikan apa2 boleh xde masalah, tapi dr bagitau cara paling berkesan bagi dia susu je.. semoga bby awk cepat turun kuning ye,jgn stres2.. jaga makan ye

nk cepat lps susu bdn dalam 15 minit, pastu bg fm 1 oz. nnt dah habis kuning dah stable baru stop fm n bg full susu bdn. susu bdn kena bg 1 jam skli. tp mmg barai la x cukup tido tp kena redho je huhu

Sis bagi susu badan sikit then topup dgn susu formula, InshaAllah kuning boleh turun, fully bf normal kalau baby x berak, kalau susu formula baby akan berak and melalui berak tu kuning boleh turun,