Bayi kuning 10hari menyusu bayi tapi tak berak selalu. Saya susu badan melimpah2 sampai bayi muntah.

Dah 10hari saya bersalin hari kedua bayi kuning, saya mmg fully bf tapi kenapa bayi saya tk kerap berak. Contoh harini berak dua hari tk berak. Tp ada kentut. Catatan pn sy buat setiap kali dia menyusu dan kencing setengah jam stu jam sy akan paksa bayi sy susu. Sy naik buntu kalau dia tk berak kuning susah turun. Tp kencing banyak. Boleh tk ibu ad pengalaman share dgn sy? Dia menyusu pun 15-20minit pling lme 30minit. Usia dia baru 10hari. Tlg momies 🫠🫠

Bayi kuning 10hari menyusu bayi tapi tak berak selalu. Saya susu badan melimpah2 sampai bayi muntah.
13 Balas

bila checkup kk kan diorg ada bagitau bacaan kuning bby berapa. selagi bacaan kuning anak sis makin turun or kuning anak sis range yg sedikit tu ok je. klo doktor kate bacaan ok cuma anak sis masih kuning teruskan je bf sis. bila bby kerap kencing, air kencing warna jernih. tu bagus tanda cukup susu. pasal berak ni, sis monitor sampai tahi bby warna kuning mustard. setiap kli lepas mandi, sis buat urutan iloveu, lutut bby tu sis tolakkan ke perut bby side to side. refer youtube. bila bby kentut byk, bby xberak tapi perut dia lembut je pon ok sis. mcm sy lepas bagi direct, sy bagi juga susu yg da dipam guna syringe/feeding cup dlm 1-2oz. jadi anak sy dulu, almost setiap kali feeding dia berak tahi kuning. ada masa dia kencing je byk. cuma anak sy prolong jaundice, 3 minggu juga baru betul hilang kuning. ada juga kawan sy yg campur fm sbb nak bagi baby cepat turun kuning, alik2 sama je baby dia berak setiap lepas 2 hari. kena prolong jaundice juga even doktor dah naikkan intake susu fm bby dia. so, sis tak perlu nak rush campur susu fm awal2 ni. lagipon susu sis byk. alhamdulillah.. doktor share ngn sy lepas bby 14 hari if kuning bby masih tinggi, doktor akan ambil darah anak untuk check nk tgk ada masalah apa: 1. usus (mcm usus bby kecil ke) 2. darah (dlm bdn bby ada darah ibu & bby, so bby tolak darah ibu ke dia nak guna darah dia sendiri tapi bby kecik lagi jadi hati dia xboleh nak cerna) 3. thyroid 4. kencing (ada jangkitan ke apa) so, klo xde semua isu di atas, barula prolong jaundice sbb susu ibu. tapi dia kate even sbb susu ibu pon, teruskan je bf sbb no harm dekat bby. jangan stress dia kate. buat penat je klo fikir byk2 sampai stress. Dia kate ibu, rehat byk2 susukan bby dgn kerap je. Mcm sy hari appoint utk buat check darah test sbb apa kuning tu, kuning bby dah turun normal so, doktor xjadi amik pon darah & just conclude bby sy prolong jaundice sbb susu ibu.

1y ago

betul. bby kuning mmg suka tido. bukannya sy xkejut sis nurul. mmg gitula bby mamai2 je. dia jadi malas nak bukak mulut sgt. hehe tapi sy mmg jaga intake susu anak sy waktu kena room in. sy make sure cukup susu anak minum. nurse mmg galakkan direct, tapi klo anak xnak direct mmg diorg ok je sy bagi susu badan guna feeding cup. bila bby kenyang mmg xnangis pon anak sy duduk bawah lampu. berak pon tahi kuning. so, sehari je kena tahan. esoknya dah discharge. followup dgn kk je pastu. skrg bby dah 3 bulan. masih bf bby. xde campur susu. 😊

setiap kali 10 minit lepas menyusu urut perut dia dgn minyak telon. buat urutan "i love u". urut tapak kaki jgk. baby sy dulu masa kuning masih tinggi mmg berkesan buat mcm tu. setiap kali lepas urut konfem dia akan berak. klau dia xberak xpa. tggu next menyusu pulak. sy campor susu kambing karihome. sbb kalau susu ibu cepat hadam & kdg2 xjadi najis pon. sbb tu klau fully susu badan xberak seminggu pon xpa. tapi kalau susu formula wajib berak.. so solusinya selang seli dgn susu formula untuk bg dia berak bnyak. nnt bila kuning dah turun stop susu fm

puan tgk kalo kerap kencing berat naik ok la tu puan..ya kekedg ada bayi masalah kembong perut..terkentut2 tp xberak..selang 2hari baru berak..asalkan perutnya lembut,boleh kentut,dan menyusu ok dan masih ada berak ok la tu puan..cuma kalo dah sampai 5 6 hari xberak perut besar keras tu takutnyaa

Ya betul pengalaman anak saya kalau tak kerap berak memang lambat turun kuning. Jangan terlalu stress mommy sebab mommy pun fasa penyembuhan. Follow cakap nurse/doktor. Beri susu 2jam sekali. Cuba buat exercise cycling kat anak dan urut perut anak. Moga cepat bacaan kuning turun

1y ago

Mse bby nyusu bdn kuning awk makan mcmne? Ad pantang tak?

baby awk berat naik kot,kalau berat turun blh jd xcukup susu..baby sy pun da sebulan kuning tp sbb berat naik,so doc pun suruh teruskan penyusuan je..dah test darah utk organ dalaman pun xde mslh..myb hati baby lambat nak matang la kot..

1y ago

So far alhmdulillah tadi pergi kk dia ckp berat bby naik dlm mse dua mgu ni berat naik. Lahir 3.22 td timbang 3.38kg. Cuma risau tak berak kuning ssh turun. Sy bhrp dia tk kena duduk bwh lmpu biru and sy pn tk nk dia admit dlm spital. Mcm2 sy makan. Buah anggur apple air msk sckupnya untk dia turun kuning

saya misi sruh campur susu bdn dgn susu fm. susu fm mmg akn berak, tips tuk baby kuning la. mmg berkesan, lama2 kuning akn drop. jgn putus asa ja, mindset kena positive

coba anda teliti ..sis apa yang anda makan sewaktu masih menyusukan bayi..terkadang apa yg kita makan .belum tentu pas di bayi sebab dia minum asi kita ..

mcm tak normal, baby saya berak setiap kali menyusu. btw byk nya susu awak, saya dah 17 hari susu cukup minum baby je. kalau pam baby tak cukup minum

1y ago

Stiap kli sy g kk bgthu misi dia tk bt apa pn. Then dia tnya bby ad kentut tk? Ckp la mmg bby ad kentut tp tk berak. Tapi tak ada ap tindkkn dri doc

cuba amalkan kurma dengan susu.. kurma tu jadikan snek pun takpe ..

ade kes bagi susu fm kuning turun cepat