Baby 1 bulan kuning

Hi, possible ke baby nak masuk 1 bulan baru detect kuning? Masa hari ke-3 dia lahir dr detect kuning, duduk bawah lampu 1 hari je ptg tu discharge sbb bacaan turun byk. 2 hari kemudian follow up kuning bacaan 84 saja. Dr cakap xperlu follow up dah. Sampai ke harini baby 28 hari, bila tekan kulit dia keluar tanda kuning2. Kalau tak tekan kulit baby tak kuning, pinkish2. Mohon pendapat.

5 Balas

kalau lm kuning dpnggl prolog jaundice jika dh msuk sebulan puan kena jumpa dan rujuk pada pakar peads.. mcm ank sy dlu prolog jaundice tp xsmpai sebulan dan lahir premature .mcm sy dlu doc nasihtkn kena bagi anak kena cahaya matahari pagi utk dptkn vitamin D sebelum pukul 9pg start dr 730 smpai 845pg bby just pakaikan pampers shj ms tu ..dlm ms yg sm sy try juga petua dr mmbr sy share..mkn anggur hitam ..lepas makan anggur tu kita susukan ank sekerap mungkin smpai kuning bby turun..alhamdulillah lepas tu ank sy nya kuning drop byk....tp maknya shj tw yg mkn jgn bg bby pulak .kita nk apa kita mkn nnti dpt kpd bby...lg byk baby kencing dan berak lg cpt turun kuningnya.mak pun perlu makan makanan berkhasiat jika nnyusukan bby direct bf..sbb apa mak makan anak share skali ambil sikit vitamin2 yg ada pd bdn kita sbb tu mak kena topup makan supplement tuk boost imuniti bdn.mg dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

3mo ago

oh yeke.. maksud sy baby sy lepas sebulan baru keluar kuning, itu pun kalau tekan. sebelum ni tak ada pun.

Anak saya pun day 3 baru detect kuning sampai 2 minggu. Mmg nampak muka kuning lidah, mata & kulit kuning. Hari2 saya tekan kulit saja nk tgk. Minggu ketiga slow2 hilang color tu & almost sebulan takda dah kuning2 kt badan dia. Anak dah active tak? Kalau risau terus consult doctor kot sbb kuning ni mmg ada turun naik

Better consult dgn doctor..spya dorang blh check keadaan baby..slalunya klu dh lama mcm tu dorang ambil darah utk check fungsi hati & lain2.. hrp2 smua ok je..atau maybe mmg kulit baby just kuning langsat mcm tu..smoga baik2

anak sy lepas sebulan still badan kuning lg, tp cek darah kuning tk tinggi. puan bwk la gi klinik utk cek bacaan kuning

3mo ago

oh yeke.. aha baby sy baru je sehari dua ni kalau tekan dia kuning2.. kalau tak dia biasa je.. tu sy terkejut..