Baby kuning, tidur lama..

Ade tips nak kejutkan anak dri tidur? Dia kuning turun naik, bila tidur. Mmg lamaaa, bila dikejutkan susah sangat nak celik mata. Ade tips tak? #babykuning

5 Balas

Hai Sis.. Klu nak cepat turun kan kuning baby bgi mandi dgn rebusan air labu kundur.. Cara dia sng ja.. Sis potong labu kundur kecik2 dgn air yg agak2 cukup tuk baby mandi.. Rebus smpi labu kundur tu lembut, dh siap biarkan air rebusan sejuk atau suam2 sesuai ntuk baby mandi.. Then bgi mandi baby dgn air rebusan tu.. X payah tambah air lgi tau.. N tak payah bilas lps bgi baby mandi ngan air rebusan tu.. Rajin2 susu kan baby tiap sejam 2 jam.. Halia, kunyit jgn mkn dulu.. Klu nak kejutkan baby, kacau2 pipi dia,tapak kaki.. Atau dukung n kejutkan pelan2. Klu kuning x turun jga, sis kena campur susu formula bgi baby.. Sbb mungkin baby x brapa ngam ngan susu badan. Good luck sis.. 👍

nurse tempat sy bg tip..bilaskan anak dgn air cap badak..lepas mandi bilas dgn air cap badak..jgn bg minum ya..

Dulu saya geletek2 tapak kaki, urut2 blkg bdn, bukakan baju dan seluar, lap muka dgn kain basah

pnglman sy nk kejutkn bby susah nk bngun sy lap muka bby dngn tuala basah

Jentik2 mnja at tpk kaki dye sis..