kesian dekat isteri

Salam.. Saya nak tanya ada tak tips untuk kurangkan kembung perut ketika hamil. Saya kesian dekat isteri saya, dari start hamil sampai 17week asyik mengadu perut kembung dan merengek kalau malam sebab tak selesa. Dia rasa mencucuk kat perut dan perut macam nak meletup. Dah scan dan bayi alhamdulillah okay.. 1st pregnancy

22 Balas

Sy lg la da 34w smlm berk... Muntah balik apa sy mkn.. Kpla pening dgn nk jg ank sorng lg br 1thun 2bulan..... Sy teln pandol elok trok.. Bgtau bby dl mama nk mkn pndol skit sgt kpla hrp bby tkde apa2 ya... Alhamdulillah bby phm dia tendng2.... Dia pon tk selesa.. Hihi.. Ank dah tido kol 12.3 mlm sy mkn lpr.. Jgn biar prut berlpr lama t sakit prut cm tu menyucuk2 t mula dlm prut buat hal.... Kira yg tkdw selera.... Mkn sblom prut lpar tp dlm kuanttiti yg sedri.. Doc pesan mkn sejam skli tp sikit2.... Jgn prut lpr t tk sedp bdn.

Makan sikit-sikit tapi dengan kerap. Masa pregnant ni kalau rasa badan berangin, kembung perut saja, makan la dalam 6-7x sehari tapi portion makanan sikit, ubah dari cara makan 3x sehari complete meal sepinggan. Banyakkan minum air kosong suam atau suhu bilik, kurangkan makanan yang memang banyak angin macam sayur kubis, kubis bunga, brocolli. Boleh cuba makan/minum sup bawang putih, air halia untuk buang angin.

Sy awal2 pregnant teruk sgt angin. Suami selalu urut dan sapu minyak panas dekat perut, kaki, tangan, blkg, dan kepala. Lpstu mknn kena jaga kalau yg berisiko angin tu kena elak terus. Minum pun air suam je. Buah dgn sayur kena hati2 sikit sbb byk yg blh buat angin perut.

Minum byk air kosong x? Sy jenis perut tgkap angin. Susah nk keluarkan angin klu dh berangin. Minumlah air byk mn pun. Alhamdulillah, time preg, klu sy minum air atau buat yoga, senang angin nk keluar. Terkentut2 pun ada. Thn ok. Elak mkn mknan pedas kerap sgt also.

Selalunya sbb makanan kite.. yg sy perasan kalau mkn sayur hijau mcm brokoli sng berangin perut, tp kembung perut tu mmg susah nak elakkan. cara sy nak selesakn perut kena baring melintang baru senang kentut nak keluar. atau cuba sapu minyak kat tapak kaki.

Boleh bg dia minum gripe water , yg biasa kita bg bb dan knk2 minum utk elak kbung perut.mkn sikit2 tapi kerap..plg bgus minum susu khas utk org pregnant.klu rasa mhl,budget terhad,bg minum milo/Horlick pns sblm p tido

Saya dr awal hamil sampai skrg 22weeks pun masi kembung, apalagi malam. Cuma bisa makan sikit tp kerap, saya biasa 2jam sekali. Jgn biar perut kosong. Boleh pake minyak buat better sikit lah. Sabar sis.

Saye 3 bulan pertama selalu masuk angin . Saye mnum teh + halia . Mnum suam . Insya sllah bole hilang . Mlm2 tido pkai stokin . Klau rajin sapu mnyk angin kt tpk kaki .

Ye itulah masalah mengandung. Mmg kebanyakan smua wanita hamil kena. Sy pin smpai skrg 10 weeks pon masih alami. Suami amik minyak tlg sapu kan pd perut istri ya.

Rajin sapu minyak angin kt kaki...urut2...kembung perut mmg menyeksakan lagi2 masa pregnant....jangan sapu minyak angin kt perut n pinggang pulak ye