Sakit Tulang tengah pelvis

salam, Saya first mom dah 14weeks dalam minggu ni tulang tengah dekat bhagian pelvis sakit sangat2 nak bangun or jln rasa nak menitis air mata, saya pegang2 juga bengkak ke tapi tak ada..adakah normal?

3 Balas

normal sis.. buat aktiviti regangan dan cuba aktifkan diri. biasanya kalau kita ada buat regangan ni akan kurang skit. sakit tu akan makin terasa sebab kandungan kita akan makin membesar. bila nak bangun dari baring ke, mengiring dulu, pastu turunkan kaki perlahan2, guna sebelah tangan untuk tolak badan kita naik. jangan terus bangun nnti lagi sakit. kalau duduk, bangun perlahan2.. jangan terus bangun.

10mo ago

tu la misi ada cakap juga tu normal tapi sakitnya ya Allah kdng2 sampai nak menitis air mata, pkai seluar pun kena duduk Demi anak kuatkanlah juga. 😆

Saya pun alami, dia mcm stiff keras kt celah kangkang tu.. bila byk jalan tk rasa, bila baring lama & duduk lama rasa

10mo ago

Apela misi pun, tu utk pelvic floor kalau mcm tk boleh tahan kencing, yg sakit ni round ligament

normal..sbb sy pn skg tgh alaminya sis..doktor pakar kata consume supplement magnesium...mcm sy doktor syorkan obical

10mo ago

sy xbgtau doktor pun sis..sy cuma tanya doktor normal x if pregnant 10 weeks rasa sakit kt tulang pelvis.. doktor kata awal betul, selalunya masuk 14 atau 16 akan start sakit tp puan nie awl pula. 😂 doktor pakar kata if dh start sakit cmtu..beli obical yg ada kat farmasi.. sbb calcium kita dh transfer ngn baby kan..sikit sebanyak kita akan rasa sakit2 bhagian tulang bagai include gigi..haha.. so far sy dh consume obical selama sebulan..xda sakit sis..sungguh...sehari sekali shj sy mix dgn obimin yg selalu sy consume masa anak first