Berpantang 28 hari

Salam nk tnya..klau baby kerap nk menyusu je sbb x puas mnum ssu ke? Atau ssu bdan sya x ckup? Sbb nnek saya ckp bby saya lpar..sbb tu bby saya kjp² nk nenen je...nnek sya kata bby klau dh jtuh tali pusat dh boleh bgi mkn nasi atau nestum..tpi sya bntah ckp dia..sbb ank sya bru 28 hari..sya kta 6 bulan bru blh bgi mkn...sya down jga sbernarnya..sya dh berusaha mkn mcm² untk tmbhkn ssu bdan.. milk booster pn sya ada ambil jga..smpai dsuruh pump ssu..saya x nk..sbb takut klau sya pump sya nmpk oz nya sikit..nnti sya tmbh stress..

26 Balas

Biasa susukan ank sulung mmg mental down. Tpi sis kena kuat. Dalam kepala memang kena letak mindset susu sy banyak n cukup utk baby. Jgan penah pkir susu xckup sbb blh affect penghasilan susu badan. Sy anak kedua bru brjaya susukan ank fully. Mental kena kuat even pump dpat sikit, tapi keep on pam n direct feed ja. Lekapan puting kena betul, n keep on sua puting utk baby. Dalam pantang jgan guna botol. Nanti baby jdi nipple confuse. N mmg baby sntiasa lapar lagi2 baby boy sbb dia bru nak bljr kenal susu ibu sbb sebelum ni dia dpat direct dri tali pusat ja. 1st month sy mix susu ibu n formula sbb nasihat doc n nurse, susu kurg n berat x naik sgt. Masuk 2nd month alhamdulillah dh boleh fully bf. Tapi mental memang kena kuat sis. Skrg baby dah 4 bulan susu pun memancut2. Sy x ambik apa2 milk booster just pastikan mkan ckup n brkhasiat. Mnum air msak byak2.