Ada tk yg mslh mcm ank sya,dri lahir smpai umr 4bln ni..bnyi nfas mcm ada kahak

Dh jmpa pakar tpi pakar ckp saluran nfas msh lembut…ni pn refer jmpa pakar sbulan skli..tpi kta sbgai ibu risau jga…ada kh fktor ssu jga?sbb ank sya full fm..dia ssu ok xda mslh…risau ssu xssuai jga..blh bgi tk ssu apa yg ssuai?sbb skrg ank sya mnum ssu s26gold tu..anak sya klau aktf sgt mmg ada bnyi mcm kahak tu..klau dia relax xda bnyi..mnyusu pn dia ok xda mslh…xda slesma,btuk pn xda…#pleasehelp #firstmom #firstbaby

4 Balas

Ikutkan normal jaa . Kalau baby jeluak sekali lendir atau kahak pun normal . Muntah susu beberapa saat atau 1 minit minum baru susu tak sesuai . Selepas mandi sapukan minyak dibahagian dada , belakang , urutan manja kaki . InsyaaAllah takda apa . Sebab baby tak meragam , kalau meragam tak selesa tu baru betul ada kahak atau lain2 .

2y ago

Jrng sgt dia jeluak sis…mragam pn tk..sya fikir susu xssuai tu yg mcm ada lendir kluar…

Normal sis. Saya dulu pun risau juga. Dr kata tu macam lebihan lendir masa baby lahir, tak keluar habis. Kan nanti baby lahir nurse akan terus sedut lendir2 dari tekak semua tu, kadang tak sedut habis. Baby pulak memang tak reti keluarkan sendiri. Nanti lama2 hilang sendiri InshaAllah sebelum baby 6 bulan. 😊

2y ago

Takde sis. Saya pakaikan minyak telon je macam biasa.

sapu minyak telon Di dada, belakang tapak kaki

2y ago

Ada sis sya sapukn mnyak..sya pkai mnyak kayu putih yg burung kaka tua tu

sapukn minyak