Assalamualaikum

Nk tnya klau bby x dibedung ada effect apa² ke..sbb orng tu² kn ckp nnti bsar kaki ank jdi kengkang..bby sya bru msuk sebulan dia klau dibedung msti kjap² bngun...tpi klau sya x bedung dia..dia lena je tdur smpai pgi..tpi stiap 2 jm sya bngnkn jga mnum ssu bby tdur pn dh tk terkejut²... cumanya klau dia tdur msti suka mengiring...

30 Balas

kaki beso or jadi kengkang tu hanyalah mitos sis 😃.. Bedung ni fungsinya taknak bagi baby terkejut² ketika tidur.. kalau baby sis selesa tidur tanpa bedung.. buka je bedung dia biarkan dia lena...cumanya kalau sis nampak dia terkejut² tu try bedung tangan je..kaki biar..mcm saya experience saya... baby saya ni pun tak suka bedung.. kalau bedung je habis meronta dia nak lepas diri 😄 🤣 udahnye mmg saya tak bedung lah... alhamdullilah dia takde terkejut² sebab tidur mengiring..cumanya baby saya suka diselimut sebab tidur dalam aircon kan ...jadi dari usia NB hingga now 1 tahun 7 bulan... pakai selimut ketika tidur..kalau sis nak try selimut.. sis kene pantau dia selalu sebabnya takut dia gerak² masa tidur..kang tertutup pulak muka dia... takleh leka lah ya. 😃 😊.

haii. tujuan bedung / swaddling 1. Calming effict ( seperti dlm rahim ibu) - suitable to sooth colicky baby (sawan tangis) , help to relax baby while sleeping. 2. startle reflex (terkejut2) - ini yg bole buat bby ttbe terjaga n menagis if baby elok xde mslah, ok je x bedung. matsalleh pun x swadle baby. baru2 ni je dieorg belajar bedung sbb bedung terbukti sooth high demand & colic baby. ada few teknik. kaki kangkang ke apa ke. x de kaitan pun.

samalah anak saya tak suka dibedung..mesti merengek x leh tido..dia nk mengereng tangan bebas,so masa awal2 tu bedung buat syarat je..bedungkan time ada org dtg ziarah dgn sebelum nk tidurkan (mil masuk bilik tolong pakaikan pilis dgn param,malas nak dgr mil ngomel😂) janji orang tua tak bising sudah la..hahahah,mse dia tidur bukak je ikatan tu nanti bedung tu terbuka sendiri.. Alhamdulillah dah 1y takde masalah pape🥰

Bedung ni memang untuk bagi anak tidur dengan selesa. Bagi baby yang baru lahir ni rasa spt di dalam rahim dan kurangkan refleks terkejut. Kalau baby awak boleh tidur dengan selesa tanpa berbedung, teruskan. Yang diperkatakan oleh "orang2" tu hanyalah mitos. Tak dibedung tak membuat orang jadi kengkang pun.

tak betul. fungsi bedung adalah utk buat baby rasa mcm dlm rahim. rasa selamat. tak bedung pon tak jadi masalah. macam sy, anak2 sy tak suka bedung. paling lama sy bedung dorang dlm masa 1@2minggu ja. lepas tu xde bedung dh. yg sulong dh masok 2tahun8bulan. alhamdulillah elok ja berjalan dn berlari. 2nd baby dh nak masok 10bulan.

Walaikumsalam..Anak saya baru jer 26 hari memang dari lahir tak suka di bedung,dia lebih selesa tidur tanpa di bedung.Dan kelebihan baby tak di bedung ni pulak senang nak urus dan bagi susu,tak perlu dah susah susah nak bangunkan baby nak susu.Apa lagi masa baby kuning.Alhamdullilah skrg tidur elok jer tak perlu di bedung.

Wa'alaikumussalam mitos je tu sis..xde ape jdi pda kaki ank pon klau xbedung. Sbb fungsi bedung ni cuma nk bg baby rsa mcm dia dlm rahim ibu...tpi ade stngah baby dia xsuka kne bedung rimas..mcm nak sy. 😅😅 Skrg da 1y11m alhamdulillah ok je kaki nya. ☺️ Jadi nya..sis jgn risau² ye. Happy mommy happy baby. 🤗

Anak saya sejak lahir xsuka dibedung … bedung je dia dah mcm cacing kepanasan nak buka and kluarkan tangan pastu tido pun terganggu.. ni skrng ni hari ke-22 mmg tak bedung dah 2 hari xbedung mmg elok tido siap ade gaya lagi tido mcm xingat dunia..

tak betul pun, bedung ni utk bagi anak tak mudah terkejut je sbb kt luar mcm bunyi kan n nak bagi dia rasa mcm dlm perut. tapi anak saya mmg tak suka bedung, dari lahir sis, okay je. bila buat mst marah, so biar je. just kena jaga sbb kadang terkejut. mcm tuh la.

waalaikumussalam takde apalah tu sis. baby saya pun jenis tak suka berbedung. elok je rupanya takde kengkang. disarankan bedung tu sebab takut baby asyik terkejut time tidur. kalau baby sis pun lena dan takde masalah time tidur, takde hallah sis