Berpantang 28 hari

Salam nk tnya..klau baby kerap nk menyusu je sbb x puas mnum ssu ke? Atau ssu bdan sya x ckup? Sbb nnek saya ckp bby saya lpar..sbb tu bby saya kjp² nk nenen je...nnek sya kata bby klau dh jtuh tali pusat dh boleh bgi mkn nasi atau nestum..tpi sya bntah ckp dia..sbb ank sya bru 28 hari..sya kta 6 bulan bru blh bgi mkn...sya down jga sbernarnya..sya dh berusaha mkn mcm² untk tmbhkn ssu bdan.. milk booster pn sya ada ambil jga..smpai dsuruh pump ssu..saya x nk..sbb takut klau sya pump sya nmpk oz nya sikit..nnti sya tmbh stress..

26 Balas

Saya pernah melalui situasi macam ni. Baby boy sy kjp kjp nak breastfeed. Masa tu dengan sakit czer sy stress sgt. I hold dia sampai 2 jam letak atas katil je nangis. Baby nak bersama mummy dan manja2 breastfeed mcm tak cukup juga. Kalau sy mix formula dia akan tidur macam dah kenyang. Sy pun tak pandai masa tu nak pump dan store susu dlm peti sejuk . Sbb stress bengkak apa semua sy rela breastfeed direct je. Now anak kedua saya dah prepared mentaly apa nak buat. Sy taknak paksa diri dan stress . Sy dah prepared pump this time awal sikit dan susu formula on standby. Sy akan cuba yg terbaik asalkan baby happyvsy pun tak stress. Sis lagi satu kita akan ada pressure dr keluarga dan kwn2 Satu pihak akan kata u mesti kena breastfeed juga dan lagi satu pula baby tak cukup susu bagi susu formula mix nestum . First 6 months kita tak boleh bagi air atau apa 2 makanan kepada baby. Kalau sesiapa paksa bawa dia sekali jumpa doktor untuk counseling.