sesak nafas

salam . nk tnya. sy bru nk msuk 31 weeks. sesak nafas malam tak boleh tidur. siang pon sama. kalau pergi klinik/hospital, dia bagi nebulizer/ubat makan je eh? atau pun dr akn kata normal dan bg nsihat2 untuk elakkan sesak nafas shj? sbb mmg tercungap. sy tak ada asthma. sapa2 ada pengalaman boleh share? thanks

4 Balas

Sis, kita sama. Sy pergi checkup baru2 ni pun doktor perasan sy tercungap2 masa masuk bilik dia padahal sy jalan sikit je ke situ. Nadi sy laju dari biasa. Bila sy baring kdg2 tu ada rasa sesak nafas sampai takut dibuatnya. Sy start rasa mengah mcmni masa 29w smpai skg 31w. Doktor kata kalau sesak nafas berlanjutan terus pergi check. So far sy rasa kejap2 hilang doktor kata normal.

2y ago

itu lah. bila skrg tiap malam nk tidur tak lena sgt sbb sesak nafas. siang kadang2 je. risau jugak ni

Salam. Kalau pengalaman saya dada berbunyi lepas batuk dan rasa macam sesak nafas masa 3rd trimester hingga hampir bersalin. Masa saya pergi kk check up dengan doc saya ada bagitahu doc terus doc refer ke pharmacists dan diberi nebulizer untuk diguna di rumah. Selalu saya rasa sesak masa malam. Nanti pharmacists ajar cara nak guna. Saya pun tak pernah kena asthma

2y ago

Masa 3rd trimester tu hampir hari² rasa sesak dah dada berbunyi lepas batuk. Memang susah nak bernafas lagi makin nak bersalin sb baby dah tolak ruang pernafasan kan. Takpa mommy bagitahu doc nanti tengok ada keperluan tk pakai nebulizer. Ikutkn saya memang tk reti sangat pakai nebulizer. Tapi dah terpaksa lega sikit la bila dah sesak tu

Dada sy brbunyi mcm angin badan xkluar . Tp nafas still okay je. Skrg 34 week bru rse mengah sikit. Kalu sendawa atau kentut bunyi dada tu akn hilang. Ataupn mnum air swan, xhari hari. Jrg jrg je. Bunyi mcm org ad asma mcm tu. Tp sy tkde asma. Mybe effect mengandung rsenya.

anak pertama saya xde pulak symptom sesak nafas tp anak kedua ada symptom gini