Benang jahitan bersalin

Salam nk tnya. Kalau benang jahitan bersalin tu tertanggal. Kira dh sembuh ke atau jahitan terbuka? Sbb ada rsa sakit mcm pedih2 ..tpi masa berjalan xsakit pun, time2 je rasa sakit pedih. Selalunya amik msa berPa hri benang akn jatuh sndiri? Sbb sy dh 10 hri. Benang tertanggal sndri

13 Balas

Kalau dah sakit2 tu rasanya benang dah tercabut before luka nak cantum. Ni experience i lah. Masa awal2 i mmg xde check luka i tu. Sebab dlm seminggu dah x de rasa sakit berjalan bersila mencangkung so mmg lasak. And tetiba one day tu tngh tidur tiba2 rasa sakit pedih tapi x check pun dh dekat sebulan mcm tu baru tergerak hati nak check eh eh ada daging merah 😅 kalau pegang sakit lah kalau berjalan ke apa tak de rasa pape. So dkt 2bulan jugak daging tu kecut sndiri and now dah xde dh luka pun dah elok cantik. Btw masatu cuak jgk. Terfikir nak check kang kena jahit lagi x sanggup so biar je ingt checkup baby 2bulan nak suruh nurse tngok tapi sebelum tu luka dah baik dah. Benda ni bahaya tau lagi2 kalau ada infection. Mcm i mmg basuh dngn air daun sirih je sepanjang luka x baik. Daun sirih ni lah cepatkan luka i kering.

pengalaman sy mcm tu jgk rasa sakit pedih2 jer bwh tu benang ad yg tertanggal tp mcm reput gitu lps 2 mggu. sbb jalan kemain laju lasak2. dah risau sbb rasa sakit. lps tu masa checkup minta misi check dia ckp ok je Luka xde infection apa2 pon. dh nak baik. pedih tu mungkin luka xbaik sepenuhnya lagi. ad yg benang tertanam ad yg tertanggal.apa2 pon minta nurse tengokkan

Sy pernah sblm discharged bersalin benang jahitan tercabut..mmg ade rse pedih2 bila pergi tandas kne air..sblm discharged doc nak check luka jahitan, mmg betul jahitan rentas..sy pn bgtahu tmpt tu mmg rse pedih..luka sebesar 10 sen so kne jahit semula..

5mo ago

sama kisah awak dengan saya . hari ke 10 baru doktor suruh jahit semula , sebab terbuka semula jahitan tu . sampai hospital doktor tetas balik hanya Allah saja yang tahu sakit sangat nak duduk 😭

Saya pula akan nmpak benang tu makin lama makin skit penampakan sbab dia serap dlam kulit. After lepas 15-16 hari baru fully absorb dlam kulit. Skrng hari ke 29 dah mmg ok dah. Haritu masuk 3 minggu dah blh bersila dah duduk.

Mcm terbukak.. sbb nurse bgtahu sy haritu, benang tu akan serap dalam kulit..jahitan sy terbukak sikit dekat hujung, mmg rasa xselesa pedih2..kalau awk risau, blh suruh nurse tgkkan..

benang tertanggal x pasti pula sbb nurse kata kulit bila baik benang tu tertanam dkt kulit , pedih2 macam saya luka jahitan terbuka kena refer dengan nurse awak masa checkup nnti

Kena check. Both possibilities tu ada. Kalau ikut pengalaman saya, rasa pedih2 tu disebabkan infection. Nak kepastian boleh dapatkan pemeriksaan daripada doktor.

apa update sis? dah ok ke? sy pun ada pedih2 sakit tp dr dgn nurse check katanya okay je jahitan

pedih tu maybe sbb ada jangkitan

pedih maksudnya ada luka