Zanur Ain profile icon
PlatinumPlatinum

Zanur Ain, Malaysia

Kontributor

About Zanur Ain

Preggers

My Orders
Posts(19)
Replies(48)
Articles(0)

Pengalaman induced belon bukaan masih 4cm..doakan sy dipermudahkan bersalin malam ni

Hi. Hari ni sy dah 37w1d. Sy dijadualkan induced hari ni sbb baby stop mmbesar dlm rahim, anggaran berat bby 2.2kg je. Pukul 715pagi sy dah kena induced belon sbb sblm induced belon, bukaan sy dah 1-2cm. Lps tu sy buat squat dgn jalan2 dlm bilik wad. Sy tersedar ade air mngalir celah peha sy, trus sy pergi tandas nak buang air kecil tp rupanya berdarah, xde pun lendir. Masa ni pukul 10.19 pagi. Sy refer nurse kat kaunter tp dorg ckp normal, mse tu doc pelatih pun ade. Dia pun tanya nurse tu normal kah 😅 Dorg berdua just lap2 je darah sy yg mngalir pdhl bkn seketul2 darah tu, lebih pada free flow. Sy pikir biar btul dorg ni 😂 Xlama tu doc pakar dtg bilik sy, sy pn cter hal tadi. Dia nak tgok darah dlm pad, tp sy xpkai pad la pulak. Sy first mom mmg lgsg xde pngalaman, wlpn byk baca perihal bersalin/ hamil tp setiap org mngalaminya berbeza2. Doc sarankan sy pakai pad. Klu perut kerap mngeras bgtahu & tekan2 perut sy. Itu je saranan dia, xde tindakan lain. Risau sy slps 2jam pakai pad darah masih ade. Kebetulan rutin nurse checkup BP & heartbeat dtg, sy mengadu kat dia sbb sy masih x puas hati doc pakar buat biasa2 je kes sy. Sy ckp masih kuar darah mcm darah period. Nurse yg baik hati tu pegang perut sy lama, lbih kurang 20mnt smbil tengok jam. Lps tu sy bg dia tgok gambar darah dlm toilet bowl & dia pun nak tgok pad sy, dia siap amik gambar. Selang beberapa minit doc pelatih yg sama panggil sy nak buat VE sbb darah yg nurse prihatin tu tunjuk nampak mcm fresh blood. VE oleh doc pakar yg lain. So, nurse cabut belon tadi, amik darah buat FBC & kne seluk, rupanya bukaan dah 4cm. Sy tanya nurse nape belon tu xjatuh? Dia bgtahu ade kes jatuh, ade yg xjatuh. Yg darah fresh tu mgkin air drp belon cmpur dgn darah. Hari ni pukul 615ptg cek laluan masih 4cm. Risau sy takot kne induced lagi atau mungkin kne c-section. Setakat ni sy masih ada blood show, lendir campur darah. Doc pelatih kata normal tp ntah la nape sy xyakin dgn dia. Dari pasang branula kali ke-3 baru ok 😅

Read more
 profile icon
Write a reply
 profile icon
Write a reply