serba salah

Salam.. Nk tanye, salah ke kalau sy smbunyikan ttg kehamilan sy bile saudara tanye.. Sbb kndungan msih awal, niat xnak hebohkan lg bile mreka tanya.. Tp family ckp xelok bile kite jwb "blum ade lg".. Jd sy rse serba slh..?salahkah tindakan sy?

21 Balas

sama.. sy pun x bgitau sp2 kecuali family... family sebelah husband pun ada yg tau n tak.. adik beradik dia plak tu.. bukan x mau bgitau.. sbbkn ada sejarah 2 kali gugur , so mmg sy laki bini x heboh pada sp2.. yg tnya ja sy bgitau.. ada kwn2 kt office pun xprasan.. klu org tnya sis ckp insyallah n mnta org tu doakan... klu sis selesa ngn org tu blh ja bgitau..

Saya pun tak selesa bgtau org saya hamil. Tapi atas dasar adab, bila ditanya, saya jawab ya dan minta mereka jangan hebahkan. Saya takkan beritahu. Bila ditanya je saya jawab. edit: laaa dah 2 tahun soalan ni 😂

2y ago

😂😂😂

kita SMA sis segan nak bagi tau awal2 masih baru kehamilan..suami dgn keluarga belum tau yg tau hanya jiran sy ja..sy baru hamil 2 bulan sbb tu awal LG KLU nak bagi dorg tunggu 4 atau 5 bulan buka buku pink baru sy bagi tau..

Saya pun sama, pada awal keluarga kawan rapat je tahu. Bila org tegur ada isi ke sbb nampak lain je seri, kita jawab je Alhamdulilah minta diaorg doakan yg baik baik. Jangan tidakkan sebab kata kata kita tu satu doa juga.

sama cm saya pon nk sembunyi kn dlu cz terlalu awal.. tapi saya bekerja n memerlukan utk bg tau gk dkt officemate.. lgi pon pernah miscarriage dlu.. so kalo ad kerja berat2 xde la kita nak kena buat

Jawab je “Insyaallah doa kan yang baik2 untuk saya”. Takpe sis. Saya pun family saya sendiri je tau. Tunggu lah masa yang sesuai baru bagitau yang lain. Jangan stress pasal ni ya. Take care

kalau tanya jwb je alhamdulillah . doa²kn . kalau tk tanya baru diam . sbb bila jwb tkde terus pun jd 1 doa . so nk selamat minta doa dr yg dh bertanya tu . insha'Allah semuabaik²

Itu hak kita sama ada nak beritahu atau tidak. Mcm saya hanya keluarga & suami yg terdekat sahaja tahu. Jika org nampak perut kita membesar then faham2 sendiri jela 😊

sembunyikan kehamilan, beritahu bila dah bersalin nti ,atau sblum nak masuk labour room, mnta maaf pd semua keluarga saudara & sahabat handai

Wa'alaikum salam... Mana yg dah tegur tu jawab je lah.... Dan minta lah doakan yg baik2.. Jangan sorok tak elok...

4y ago

😚😚😚