Air ketuban kurang

Salam nk tanya ada ke mommy yg ada pengalaman air ketuban kurang? sy 37w td ingat nak scan biasa je sbb rindu nk tgk baby.. tiba2 dr kata air ketuban 5 je.. ukur lilit perut pon 32w.. semalam baru lps cek dgn nurse kk ok je 37w.. dr rujuk hospital.. nak tanya biasa kene induced ke?

18 Balas

macam saya air ketuban kurang masa 36w6d. terus kene tahan wad, esoknya kene induce belon saya asyik nak terkencing jaaa. masa tgh induce tu rajin jalan gi toilet 6pgi induce pukul 1.30 bersalin. 37w da cukup bulan daa, baby da tak pramatang daa. cuma berat baby kene atas 2kg kalau bawah kene masuk nicu. kalau nak tambahkan air ketuban kene makan buah tembikai dan rajin minum air masak. saya sebab masatu da terus ke emergency, so doktor amik keputusan nak induce saya. so tak sempat nak minum or makan apa apa untuk tambahkan air ketumban. 😅

37W air ketuban 5. Usually doctor akan warded and tgk your situation induce ke Caesar ke. Saya air ketuban 5 at 29W then naik balik…Bila warded and dexa & magnesium. Then turun balik at 34W6D, kena c-sect sebab baby in distress and takut pre eclampsia due to hypertension. Baby I IUGR, dia masuk NICU Sebab low birth weight. Nasib sempat dexa and magnesium Sebab dalam nicu dia tak perlukan bantuan pernafasan. Apa2 better check with your O&G. HUKM punya O&G is good if taknak private Sebab saya pergi both.

saya pon ketuban kurang waktu 37w. bacaan 7. Saya gi hospital sebab baby gerak x kuat sgt. kena alert betul2 gerakan dia. ramadhan waktu tu. Doc cek jntung bby ok, tp ketuban kurang. takdek bukaan pon waktu tu. dr bukak 1cm, warded terus sebab saya drive sndiri ke hospital, 30km gitu. doc kata alang2, jauh drive. esok induce masuk ubat. pastu ctg x cantik. masuk lr terus, bukaan 3cm. pukol 10 msuk lr, induce drip, bersalin 6.30 ptg.

mcm adik sy. dia xde rada sakit pape pergi check dkt kk okay ja pg tu. sekali petang tu kk call cakap air ketuban kurang. terus kena refer hospital juga naik ambulans. ha'a adik sy kena induce ubat haritu juga awak. tp doctor induce ubat dkt dia separuh je. sbb previous baby dia ceaser. doctor risau bekas ceaser dia. malam tu bersalin

haah kena induce.... Sya pun camtu masa anak first...gy hospital nk cek gula cmtu je.... pstu dya boleh gy scan tngok air ketuban kurang sangt dalam 5 mcmtu x silap ...hari yg sama juga sruh msuk wad untuk emergency czer...tpi dya akn bgy induce dulu Klau jalan x bukak jgk akn kna emergency czer trus

sama mcm sy..39mggu...lg smggu nk due..jumpa pakar dorg ckp air ketuban kurang , trus kna admit..induce, bagai..still x buka jln..last time nk masuk belon..doc detect jantung bby x bgus sbb stress slalu kena kacau..trus proceed emergency czer..kluar girl 3.38kg..now she 6month d...😘

saya lah tu,check up 37weeks scan doc kk kata ktuban sy 7 je,trus refer o&g,pg o&g pun result sama ,then trus admit ward utk induce masuk ubat sekli je ,dah induce tp jalan tak bukak jgk so sy kena emergncy czer,alhamdulillah smua dprmudahkn,now bby sy dah 5 bln..

1y ago

hehe sama je gn sy ...tula..ikut naluri kita sbg ibu..klau rasa ragu2 better trus ke hspital..jgn lengah2 lg..

Ye sis... bacaan air ketuban yng normal adalah 8-25....jumpa pakar o&g kan?..nnt doc pakar akan suruh sis masuk wad utk nduce.. 37w ke atas tu dh blh bersalin.. so jgn risau... ada orng cpt bersalin slps induce...😊... pepagi tu induce...petang dh bersalin..b

normal sis jgn rsau sya pon mse mngdung ritu 37 weeks doktr ckp mkin kurg air ketubn cra dia dktr ckp kena byk mnum air suam kena rajin alhmdulilah lps smnggu sya pi chckup balik dah norml balik air ketuban sya cuma sis konsisten mnum air suam

sy msa gandung. ok smua air ketuban ok belebih lg. .cuma hb low je sy mmg kena refer, ke hospital untuk amek rawatan selajut nya sbb sy gdm so 37mn kena brsalin alhamfulilah smuanya ok n normal baby pn sht skrng dh 1mont2mngu dh.