air ketuban kurang tiap kali scan

hi mommies, nak tanya normal ke air ketuban kurang bila kandungan semakin besar. baru kelmarin check up utk 33w tpi tgk air ketuban dri 12 turun ke 11 pula. tnya dr air ketuban ok ke, dr ckp ok je cuma tu la sy perasan sbb sy kdg scan kt swasta jugak. air mmg kerap sy minum, mmg botol selalu dgn sy.

10 Balas

Semakin besar kandungan, semakin berkurang air ketuban. Awak jgn risau. Selagi dr ckp normal, normal la. Tips org ckp bykkan makan buah tembikai. TAPI saya boleh ckp kalau lebih air ketuban pun tak bagus sbb risau anak bebas pusing2 n terbelit tali pusat. Kalau kurang takut anak lemas. Mcm saya 2nd tri terlebih air ketuban 22cm, masuk 3rd tri makin drop 16cm. Last sebelum beranak 11cm.

Xde kaitan minum air dengan air ketuban..air ketuban kurang maksunya bacaannya kurang dari 9..selain tu normal lagi..dan scan tu bacaan dia berbeza sbb org yg scan berbeza2 dan even org yg sama kalo scan kali pertama dan kali kedua akan dapat bacaan yg berbeza asalkan dlm julat normal..xperlu risau

Air ketuban makin kurang waktu third trimester tu normal asalkan masih dlm range normal lah. Kalau makin nk bersalin makin banyak aie ketuban, nanti baby susah nk masuk laluan & baby masih boleh pusing2 yg menyebabkan songsang. Jgn risau mummy doa yg baik2

selagi doc kta air ketuban ok..jgn risau ya..santai2 sja..sy pon semakin perut membesar semakin berkurang..scan 36w dua tiga hari lepas air ketuban 12

sya 29w air ketuban dari 11 trun 7.8😭 mnggu depan repeat scan harap naik ... skrg tngh ikhtiar mnum air kelapa muda makan tembiraki hmm

4w ago

Try makan ice cream dua tiga hari sebelum scam. Sebab misi yang jaga saya pernah cakap, makan manis boleh menyumbang pada air ketuban. Sebab bila makan manis, dia trigger baby banyak kencing. Kencinh baby tu menyumbang pada air ketuban jugak.

jumpa pakar hari tu dy cakap air ketumban kurang sbb stress. tu je tak de kene mengena dgn air. jgn stress2 tau mommy

memang makin besar kandungan, air ketuban akan makin kurang. jangan risau. 11 tu nurse saya kata cantik untuk 33w

4w ago

oh mcm tu. lega sy dgr, sbb bila air ketuban turun sy jdi overthinking. sy pula first mom

haah bila kndungan mmbsr, air ketuban mmg turun. sbb bby dh penuhi ruang.

4w ago

xde apa awk..its totally normal

Cuba byk kn mkn buah tembikai sis.