air ketuban kurang

due date sy esk 04/01. td sy pergi check up kk jumpa doc. doc ckp air ketuban kurang (10). baby pun berat anggaran dah 3.3kg. jadi dia bg surat refer kena pergi hosp. siapa ada pengalaman air ketuban kurang? biasa kena terus warded atau dia bg balik? sbb sy belum ada tanda sakit nk bersalin kecuali perut je kerap mengeras

4 Balas

Saya ada pengalaman air ketuban kurang . Bacaan 6 kebawah sangat bahaya . Macam saya dari 12 terus tinggal 4.7 dan doct decide warded dan paksa bersalin . Tak tahu punca sebab apa air makin kurang . Tapi Induce 1x dipunggung lepastu terus bersalin normal . Bahaya ye sis kalau air ketuban kurang ni baby boleh lemas dan meninggal dalam perut . Jadi ikut saja saranan doctor ya walaupun takde tanda apa apa ✌🏼

Sma mcm sy..sy mse tu dh 39w rse baby kurg gerak terus g klinik swsta scan doc ckp bcaan air ketuban x cntik terus refer hsptl..kat hosptl Doc sarankn induce sbb xnk ambik risiko..sy terpkse induce 2kli sbb yg first tu xrse apa2 pn yg kedua tu bru rse cntraction..Alhamdullilah slmt bersalin normal..rse lbh baik ikut jlh saranan doc yg pntg ank n ibu slmt

sama macam saya , air ketuban kurang . entah macam mana boleh kurang takde pulak leaking . dr sarankan warded and induce , Alhamdulillah sekali je masuk ubat saya selamat bersalin normal , 37w2d

Kawan sy air ketuban kurang. Masa tu 37 weeks 5 days. Doc induce suruh beranak cepat. Air ketuban kurang bahaya utk baby.