Mabuk

Salam. Nk ikotkan sy dah 5 weeks tp xde alahan ape2 pon. Ade ke yg xde alahan pregnant?

Mabuk
51 Balas

saya 5 weeks pn x da alahan lagi. lps dr tu terus alahan macam2 sampai hilang selera mkn. hari2 nangis sbb lapar nk mkn tp tkda selera.. kena tahan wad seminggu drip air banyak beg jugak sampai lebam tgn. naik lembik badan sy. lps tu sambung kt husband pulak... huhu.. 2nd trimester ok. ni 3rd trimester dtg balik alahan2 tu. husband pun kena tempias jugak alahan tu. penat juga sbb dlm keadaan bekerja pulak. gagahkan jugak la lawan.

Sy start lewat period smggu dah mula mabuk2..makan muntah,hilang selera makan,nak melepek baring je spnjang masa..bdn mmg rasa mcm org demam..tp pdhl xdemam pn..hihi..cek upt,ngndung rupanya..🤭enjoy je sis..bersyukur xde alahan sbb kalau ada mmg boleh tahap mcm xmmpu nak bgerak lgsg..dgn lapar tp xboleh nak makan xde selera,muntah2 lg...

4y ago

Tuhla rezeki sy . Mak sy ckp dlu die mabuk smpi 4 bln. Huhu

Diana sampai sudah tak ada alahan... Patut syukur kalau tak ada alahan... Kang kalau ada alahan... Orang yang tak memahami cakap mengada2... Kang lagi sakit hati kan...hahahhaha apa pun diana bersyukur alahan atau mengidam langsung tak ada.... Alhamdulillah... Skang baby dah 18 hari...

4y ago

Terima kasih ☺️

Depends pada orang. Ada orang awal2 je mabuk, ade yang 1st trimester je dan ada yang sepanjang kehamilan. Paling rare ade suami yang tanggung mabuk. Kalau tak de apa2 alahan tu syukur sesangat. Semoga selamat semuanya ya sis.

Bersyukur tiada alahan. Saya sejak minggu ke5 sampai skg minggu ke 11 masih dgn alahan sakit perut, xboleh makan pedas/black pepper/masam, makan memilih, cirit birit, buasir, sakit kepala,angin, heartburn, gastric etc 😭

Saya takde alahan dari dpt tahu mengadung masa 8 weeks sampai lah sekarang dah 16 weeks ☺ alhamdulillah sbb tkde alahan 😁 rasa bersyukur je sebab kita takde alahan mcm mana kakak saya mengadung kuat alahan hihi 😄

Saya msuk 10 week bru nk mbuk2....x bole nk makan lebih skit.....sblm ni x de mbuk....tanye mak dgn mak mertua die org x de plak mbuk2 masa preggy time dulu2....nasib husband byk bg sokongan & byk bantu buat keje rumah....

4y ago

Btul tu ikut org....yg penting ibu & baby sehat 😊

Pernah jiran sebelah rumah. Pregy 6bulan takde alahan. Dan taktau pon pregy masetu😂 dia ingat perut buncit sebb makan banyak. Disebabkan perut buncit lain mcm bru dia buat upt test. 🤣🤣

sy strt 9w baru ade alahan.. sampai laaaa skarang 17w.. huuhuuu.. selagi boleh mkn, boleh buat itu ini, settle kn dulu, nnti bila alahan dtg, nngis ari2 je jadi nye.. 😅

Saya pun xde alahan since start preggy until now dah 5 bulan Alhamdulillah xde alahan sis. Maybe it depend on your metabolism body. Mybe lewat skit kot sis kne alahan.