Tiada alahan

Siapa yang pregnent tiada alahan langsung? Sy pregnent 7 weeks tp xde alahan langsung..masa gugur hari tu pun xde alahan..doktor ckp awak xde alahan kan sebabnya baby dah xde..so pregnent kali ni jadi risau sgt sbb xde alahan..adoiii

45 Balas

sy pun xda alahan... happy jer blood sugar okay,blood pressure okay,hb okay.. tapiiiiiii penyakit sy dtg hujung2 3rd trimester sampai sy tpaksa csec awal 36w6d.. sy kena carpal tunnel,jari semua mcm semut2 tu,2bulan baru hilang.. dahtu blood pressure tinggi tiba2 sampai kena bawa pakai ambulan dr kkia ke hospital. and last,saya kena bells palsy seminggu sebelum beranak🤦 skrg dh masuk 2bulan msh belum sembuh 100%... semua dtg bila 3rd trimester

Sy first baby.. Klau tgk org lain alahan teruk.. Sy pun akan fikir dpt alahan teruk.. Tp xteruk mana pun.. Awal 1 trmstr je.. Rasa mual.. Muntah angin.. Muntah isi 3 kali je.. Mkn okey.. Telan ubat lagi okey.. Tiba2 dtg sakit tu sakit ini.. Sbbkan ada baby kan.. Masuk 2 trmstr terus hilang.. Buat keje xhingat mcm org xprgnnt.. Tp hati2lah.. Mujur xmelarat.. Bersyukur sekiranya xde alahan.. Pkr positif je.. InsyaAllah baby sihat.. Now 27weeks

Rasanya doc cakap macam tu bila awak dah confirm keguguran kan. Dia maksudkan, awk takde alahan2 tu sbb bby dah tak jadi. Bukannya dia nak indicate awak takde alahan so awak akan keguguran. Tak boleh pukul rata mcm tu. Ada org memang jenis tak pernah alahan. Pregnant 3 4 kali pun, takde alahan. Semua ats tubuh badan kita sis. Alahan atau tak, bukan ukuran utk gugur/survive.

Doktor tu amik kamus dari mana ya?? Nak tau gak.. Saya tak ada alahan pun.. Paling kuat rasa pening tak boleh bau asap yang busuk macam rokok.. Ubat nyamuk dan asap kenderaan.. Ye lah tu semua kan mencemarkan organ dalaman dan anak kita jugak kan.. Nasib lah alah benda yang perlu dicegahkan.. Kalau alah bau badan suami.. Tak nyaa menangis nak tidur tak boleh peluk bini 🤣

3y ago

kamus zaman batulah agaknya😂😂 sebenarnya tuhan yang tentukan semua kalau kata kun fayakun jadi maka jadi tiada mampu halang ..adoi doctor yang ni kelakar je.. mungkin alahan tu penyebab je bukan wajib kena alahan pun untuk ibu pregnant ..

sy smpai 8 week ada alahan tp x teruk..lps x lm alahan berkurg dan terus tiada.. Checkup scan terkejut doktor ckp jntung baby x de.. trus trpikir sndri patut la x de alahan rupanya baby x bernyawa.. mmg sedih..minggu dpn kne induce kuarkn baby.. doakn sy kuat.. 😢 sis klau dr awal mngndung x de alahan sis jgn risau..In Sha Allah baby dlm tu pun sihat..

Saya anak first sampai 5 bulan mual loya mabuk. Malam tak boleh tidur sbb betis bisa. Sampai menangis tahan sakit. Skrg prgnnt second baby. Baru 5week. Ade jugak mual tp tak teruk sangat. Tp bdn mmg lesu je. Lain org, lain pengalamannya sis. In shaa allah. Moga ada rezeki sis😊

Xde mkne nyer sbb ggur tu xde alahan...doc tu nth pape nth.. Awk mmg jnis xde alahan kot sis.. Cm sy..pn xde la alahan..cuma rse loya sket ppgi..ade yg xleh bau sket² tu... Base arr..xsmua org sme alahan nyer.. Mse jnin sy stop mmbesar/jnin x jd.. Smnggu sblm tu alahan yg xbpe tu slow² ilng...

5y ago

Ade la gak sis klu da rse loya...mgkin doc ckp cmtu sbb doc da scan dlu n bby x berkembang@ xde heartbeat lg ke..lg pulak xde alahan....bukan suka2 doc ckp tau..

Sya dlu masa mengandung anak yg nmr 1 ngn 2 pempuan langsung x ada alahan tpi tu lar asyik nak tdo jer...tpi yg nmr 3boy alahannya trok sikit x bolh nak msok bilik air..msok bilik air jer muntah..tpi yg peliknya bila msok tandas x muntah 🤭

Sy skrg mgndung anak pertama, strt awl ngdng smpai dh msk 9bln ni.. alhamdulillah xad alahan.. org kta, setiap anak xsma.. kdg mgndng ank kedua bru ad alhan... Tiap org xsma.. think p+ je sis. In shaa allah semuanya oke

Sama dgn saya..mengandung yg gugur ari tu xde alahan langsung..skrg mengandung dh 6mggu,pun xde alahan jgk..risau sgt..padahal mengandung anak pertama dlu,alahan teruk smpai kena admit.