SAYA BUNTU

Salam ni lari topik sikit ye, saya nak tanya pendapat smua, sya hamil dh 4bulan skrg and sya dan suami bru smbuh dri + covid. 3mnggu lepas kami ada kunjungi mjlis prkahwinan di kg suami..slps smbuh ni suami ajak balik kg semula mnggu depan sbb nk hadir kenduri sedara dia lagi..prjalanan lebih kurang 7jam dan sya betul2 tak larat, bila sya balik kg je mesti rasa sakit pinggang,muntah dlm perjalanan, lgpun sy baru masuk trimester 2 dan baru ada rasa lalu nak mkn, klau sy ikut suami balik lgi next week, bnda sama akn berulang..sy kerap sakit pnggang klau duduk dlm kereta dlm jangka masa yg lama. Sya ada brbincang dgn suami, biar dia balik sorang dan sy tinggal di rumah shj tetapi suami xbagi, sya sedih dan stress fikirkan kesihatan baby dan diri sya..tapi sy tanak disebabkan benda ni sy bergaduh dgn suami dan jdi isteri derhaka,tlg bgi pendapat please. Sya dah buntu apa perlu sy buat

2 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
TapFluencer

Allahu.. Sy ke daerah sebelah kurang 1 jam masa trimister 1 pun dah mcm puan sakit pinggang bagai, ngantuk, penat, apa lg 7 jam. Caranya: 1. bagi dia syarat bila awk tak larat, berhenti, bg awak streching, jln2 sikit. 2. bawa segala bantal yg ada utk keselesaan awk dlm kereta. Mcm saya, saya beli lumbar support pillow untuk pinggang. Minta suami bayar lumbar support pillow ni.. 😅 Bg syarat jgk kt suami awk, awak tidur bila2 masa dlm perjalanan, rendahkan seat untu baring, bawa neck pillow dan bantal kecik untuk saya kepit kat kaki. 3. bawa makanan,buat kunyah2 mencukupi ,mkn dlm kereta. Air juga secukupnya. 4. ckp kat dia pada waktu yg tenang, " kasihanilah diri sy yg membawa kandungan awk." menangis je depan dia. jngn berlakon plk. 🤭 5. puan bg poster ni kat dia. Hadam. Sy pun dh ckp awal2 dgn suami trimister 1 dan 3 sy tak nk jln rentas negeri. Trimister kedua ok.

Baca lagi
Post reply image

7 jam memang agak lama tu 😅 saya naik 2 jam pun rasa tak larat. Mungkin jgk suami tak nak tinggalkan awak sorang kat rumah sbb tu dia tak bagi.. maybe cuba suggest utk awak sorang naik flight pastu dia amik kat sana nanti? Kurang sikit masa perjalanan. Lagipun memang tak disarankan kita duduk terlalu lama mmg akan sakit pinggang. Cuba minta juga nasihat doktor lepas tu inform suami apa yg doktor cakap

Baca lagi
9mo ago

ya setuju awak naik flight tu