Nak masuk 7 & half month, tapi suami x nak buat

Hi, jgn salah anggap dgn sya.. Sya baca dan dgr dri org, klau nak normal delivery selalu kena buat byk dgn suami, senaman dan mknan yg sihat.. Masalah skrng sejak2 pregnant lagi hri suami sya kurang sentuh or kurang buat dgn sya.. Sya pun bgitau, ni utk kesenangan sya utk delivery jgak.. Sejak2 msuk 6 bulan, suami langsung x mau sentuh sya.. Sya buntu, adakah tu normal? Ada x cara lain bagi suami sya faham? #jgn kecam sya #sya risau

1 Balas

Bersama suami tu salah satu usaha je. Mungkin suami risau pada kandungan, sebab tu dia tak berani kot. Ada je suami-suami risau nak bersama sebab takut meninggalkan kesan pada bayi. Jadi, puan boleh cari cara lain selain bersama. Kalau puan rasa nak bersama juga, pujuk dengan tunjukkan cara posisi yang sesuai untuk ibu mengandung. Suami saya pun macam tu juga, takut jadi apa-apa dekat kandungan. Saya cakap kalau tak main ganas, kandungan ok je.

5y ago

Its okey. Cuba tanya dia, kenapa dia taknak. Jangan stress ye. Masih ada cara lain. Ibu sentiasa happy, tenang pun boleh jadi mudah proses bersalin.