Asid folic

Salam nak tye ye saya ni makan asid folic. Appton tu dalam masa sama sy ada masalah period yg datang berpanjangan Dan Tk dtg berbulan2 . So saya Tk Thu saya ni sama ada pcos ke atau apa2 la misalnya ada tkpe ke makan asid folic tu tkut jdi apa 2 je sy igt Saja nak makan je walau Tk ngdung

8 Balas

wslm..biasa acid folic tiada mslh pape..sbb dia vitamin bgus tuk bdn kita.....biasa jd mcm tu sbb faktor pemakanan yg kita amalkan dan makan.sbb tu apa shj makanan yg kita makan prlu di jaga...mana blh sbbkn pcos..cyst fibroid perlu di elakkan .esp pd makanan berasaskan soya...kalau slalu suka makan makanan dlm tin kena elakkan .sbb tu pun pnyebab blh jd mslh kesihatan dlaman wanita...kmudian kalau suka makan ayam..pstikan mkn ayam kg jika penggemar part peha dan kepak..sbb kalau mkn ayam bandar part kepak dan peha slalu dorang cucuk..jd xbgus tuk kesihatan kita... mcm tu juga yg lain2.. kena tgk pd pemakanan kita..seimbang atau tak pemakanan kita ikut piramid makanan tak? dan juga emosi kita..kita blh kontrol emosi atau tak..kekdg sbb stress pun blh jd xdtg bulan...sbb hormon dkt dlm bdn kita tak balance...bersedih sgt pun xbgus juga dlm hidup kita..kena sntiasa positif..baru smua baik2 shj..... dan lg satu..better puan pergi klnik pakar sakit puan tuk berjumpa dgn doc pakar tuk check bg mengesahkan btl ke puan ada pcos mcm yg puan katakan ni...atau puan alami fibroid ataupun cyst..mg dpmudahkan segalanya .aamiin

Sy pun dr bujang smpi dh kawin period mmg tak normal, sbb masalah berat badan + hormon inbalance. Acid folic tu vitamin tambahan utk badan tak ada masalah pun kalau makan. Masa bujang pun sy makan tp mungkin ada sstgah brand akan kacau circle period. Tapi apapun akan take time utk bdn terima. Depend pada yg makan. masalah period awak ni ptut terus Pgi lah klinik utk cek. Biasa doktor try bg ubat hormon dlu bg cantik period & scan rahim. Ada juga yg advice makan pil perancang dlu. Tapi nasihat sy tak payahlah ambil risiko makan pil perancang. Cuba ambil ubat hormon dlu atau ikut nasihat doktor bagi. Harab2 awak sihat tak ada masalah pcos.

Sy pcos, mcm ni la mula2 bila dpt tahu. Sy jnis period regular sbb mkn Yasmin 3 thun. Lps stop sthun, period mkin sikit n jd irregular. Delay 2 bulan, sy pg jmpe dr mkn ubt turun drah. Stop yasmin sbb nk ttc. Pcos smpai kesudah ad, hnya boleh kurangkn symptoms shj. Jd jumpalah dr sblum trlmbt n mnggangu hormon yg lain.

sorry kalau kata² sy ni akan buat sis runsing ya.🤝 tapi kan simptom pcos yg selalu org share pengalaman sendiri tu mcm yg sis alami. better jumpa doktor & find out apa masalah. jgn takut jumpa doktor yaa sis. moga baik² saja & dipermudahkan rezeki dpt baby🥰

makan folic acid brand apa2 pun takda masalah. yg skrg ni period berpanjangan & tak teratur; itu masalah. puan kena pergi klinik pakar sakit puan & minta cek/scan. atau ke kk ckp masalah puan ni & minta nk rujuk pakar. kalau pcos, kena ubati yg itu dulu.

Hi, tiada masalah nak consume acid folic. Even wanita yang belum berkahwin pun boleh makan acid folic. Berkenan period Puan tu, Puan perlu check di klinik. Penting untuk tahu tahap kesihatan lebih lebih lagi jika Puan trying to conceive.

kalo risau pcos bagus jumpa doc cek yaa

sy dah 3 bulan lebih tk dtg