bubur baby

Salam ,nak tnya ibu² kt sini ,biasa buat bubur bby ,ibu letak perasa x , mcm garam ke ,? Ke buat tawar mcm tu je .

8 Balas

Klu saya, saya basuh bersih2 ikan bilis.. Pastikan tulang buang.. Then bagi kering. Then goreng TANPA MINYAK... PASTIKAN TANPA MINYAK.. Then blender.. Jadikan ikan bilis tu pengganti garam.. Jadikan dia sebagai perasa.. Tapi kalau nak masak ikan, tak payah lah guna ikan bilis tu. Ikan tu pun dh ada rasa 😊😊

Kalau belum sampai setahun. Beri perasa dari natural food je. Google sayur apa yang masin, sayur apa yang manis. Boleh juga tambah kurma or kismis sebagai perasa. Ikan bilis boleh dijadikan serbuk untuk tambah rasa. For baby rasa tawar tu dah strong enough. Tak perlu tambah garam dulu.

Utk baby yg baru masuk 6 bulan better tak payah sis. Kosong saje dh ckup. Klau setahun keatas boleh letak garam. Tp garam himalaya yg color pink tu. itupun sikit je letak utk bg die rasa lemak2😊

kalau nak rasa masin2 boleh letak celery atau bwg putih skit dlm bubur. kalau dah mula bagi protein, saya letak ikan tenggiri , bubur blend jd manis semulajadi .

4y ago

sama2 😊

Letak kurma sikit..sedap sgt..garam x elok utk buah pinggang baby..letak olive oil pon sedap, sy selalu letak brokoli & ikan salmon 🤤👍

Kalau masih 6 bulan buat tawar je sis. Nak bgi perasa saya dulu beli serbuk ikan bilis atau serbuk ayam utk baby.

slalu sya campur dgn bovril .. sedap

Wasalam. Buat tawar