Pregnant 4 week

Salam, nak tanya utk pregnant 4 week mmg alahan tak teruk ke sebab saya jarang muntah muntah tapi sakit perut dan sakit pinggang belah kanan selalu .

15 Balas

Alahan ni bergantung pada ibu..ada ibu yg awal2 kandungan dah ada alahan..ada ibu tak ada alahan dari awal sampai akhir..mcm sy pulak masa 1st pregnancy tu awal2 kandungan sy alah teruk..muntah2, melepet, makan sikit je dah loya pening bagai..cepat sgt penat..tapi bila masuk 3 bulan alhamdulillah rasa kuat sangat..lepas tu nak berjalan merayap je..lasak jugak lah dulu..renyah sana sini..tp masuk 2nd pregnancy, masa awal2 ok..masuk 5month sy start pening2 selalu..loya kerap & selalu jugak pitam..kuat tidur..malas jeeee & kuat makan😂😂😂 tapi masa 1st pregnancy tak berapa kuat makan..hujung2 baru teringin makan macam2..sakit pinggang mmg selalu..kena byk rehat..duduk tu kaki biar letak atas..dduk posisi L..cuma bab sakit perut tu sy x pasti..boleh refer doc nnt sis..☺️ tahniah btw..semoga segala urusan dipermudahkan🥰

3y ago

Rezeki awak sis..alhamdulillah..sy masa 2nd pregnancy xtau pun sy pregnant..sbb mmg xde alahan ape2..lagipun period mmg x stabil so mcm x endah pun bila lewat period..tp tibe2 husband terdetik suruh bt upt sbb mcm lama sgt pulak x period..😂 dia pulak yg alert😂😂 rupanye dah 20weeks..start tau pregnant tu lah start mual2 tu😂😂😂

Macam sy , memang takde alahan . Tapi sering sakit perut sebab mula mula pregnant sy keje kene angkat barang berat , turun naik tangga . Sebab staff takde .. sy pegi klinik untuk check kandungan . Takut apa apa berlaku . Alhamdulillah semua okay , cuma air kencing ada kotor sikit .. .. sekarang dah 18 weeks nak masuk 19 weeks ..😊

Sya masa 4week tkde rasa ap2 start masuk 6week baru start muntah2... Makan pun tak lalu😂😂... Asik nak tdur jer... Makan pun tak lalu.. Masuk 12week baru okey sikit... Tapi tu pun mc mual2 lagi smpai skrng... Skrng masuk 15week da... Makan okey dah tpi tula kena pilih apa mau makan😂

Biase tu dik. Anak ni dh nk masuk 3. Sorg pun blom pernah rase alahan. Xpernah rase. Alhamdulillah allah permudahkan. Jgn la kijtak nak rasa alahan. Ade org alahan smpai kena warded masuk air sbb xlarat sgt ade yg smpai miscarriage. Bsyukur la kalau xde alahan tu 😉

teruk alahan munah tk dpt minum air muntah balik..smua mknanan tk trima kna pksa jg..sbb kurang air dlm bdan..smpi ikut dmam sekali msuk 8hari bru dpt mkn minum air tu pn..kna pilih pemakanan..jg..time ank prtama...memang alahan teruk..tk bole mkn nasi..rsa nk muntah..

Alhmdulillah klu xda alahan jgan minta sbab rsa dia ya Allah.. Sya dri start 7 minggu smpai nak masuk 5 bulan alahan teruk...kerja pun asyik mc je,skg dh nk msuk 36 minggu alhmdulillah.. Jgn minta alahan tu bila dh kena huhhhh

baru lg tu....sye 4week hari tu xde alahan....cume rase pedih2 sakit2 cucuk2 mcm tu je xpi time tu yg sye buat sye byk rht smpai jalan pon xbole cgt.....naik ke 9,10week ke ats dh mule alahan mcm2 smpai trun berat ...

Saya anak first xde alahan langsung. Lepas 6 tahun pregnant, kali ini, masyaAllah muntah saje dr minggu ke 8. Makanan suka makan xboleh makan, pahitla, dengar nama makanan pun xboleh.

Sya pown 4week 3day , takk ada alahan apa ² pown , cuma sekarang start sakit belakang jerw .. bhgian pinggang toe .. muntah ² smua takk ada ..

hai saya dlu mengalami masalah yang sama, saya amalkan vitamin shaklee, sangat bagus dan berkesan. kalau nak try boleh whatsapp 0196567886