Satu soalan

Salam nak tanya ada x ibu2 yg mengandung anak kedua sekarang berat naik mendadak ada tips x untuk kurang kan berat time mengandung anak kedua nie mcm ibu2 dalam ne ada makan apa2 vitamin untuk turun kan berat badan semasa pregnant anak kedua kalau ada tips blh kongsi2 sama sy

5 Balas

Sy masa 2nd checkup naik 1.5kg. Doc tegur jangan naik banyak mummy. Alhamdulillah checkup 3rd time tu naik 500 gram je. Satu nya sy tak makan malam. After 7 pm sy tutup dapur. Saya potong buah makan buah. And tidur awl pukul 10 pm. Kalau lmbat tidur nanti lapa je kerja nya. Ini tips simple sy. Selamat mencuba mummy. 😇😇😇

Jaga makan je mommy. Kurang gula, kurangkan jajan, kurangkan fast food, elakkan pengambilan roti putih, eat healthy. Waktu pregnant tak boleh turun kan berat badan. Kena maintain dan kawal je.

2w ago

Kuat makan tu tak salah mommy. Just jaga pemakanan. Eat healthy and real food. Saya pun pernah kena ambil bp untuk 2 minggu (check sendiri) sebab berat naik mendadak. Rupanya salah cara pemakanan. Lepas tu saya tukar gaya pemakanan dah okay. Berat badan terkawal sampai bersalin. Saya 6x sehari makan tau. 3x main meals, 3x snacking.

saya masa 2nd cek up naik 3.5kg..terus kena minum air gula kali ke 2 ketika hamil 21w 😆😆😆dah kawal portion makan still naik banyak..anak first dulu takde mendadak sangat

sy preggy ank kedua berat tak naik😅 risau jugak.. sbb ank first dlm sebulan berat naik 1kg .. ank kedua ni tak naik berat😅

kene jaga portion makan