Baby 6bulan suka menangis

Hi momies, sy nak cerita yg baby sy ni start nb hinggala 5bulan umur dia jarang nangis. Nangis untuk lapar shj. Tp bila umur dia dah 6bulan suka menangis pula. Susu dah bagi pun menangis lg. Tk tahu nk apa. Sy first mom. Check perut tk kembung pun. Dia tk suka baring. Selalu nk didukung start masuk unit 6bulan. Menangis terus sampai suara serak. Huhu

2 Balas

normal je. bila masuk 6bulan pandangan dia dh makin ok, so die nak explore benda2 sekeliling dia. boleh je duduk kn dia, kalau dia dh pandai duduk la, kalau x, boleh meniarap kan. nanti die pandai la gerak sendiri ke sana sinii walaupun x jauh. and jgn bagi dia baring terus 24jam. kena la dukung bwk jln2 pusing rumah tgok cermin ke. kalau x larat nk dukung tolak je dlm stroller tu dlm rumah pusing2.

Checklist perlu disemak - kesihatan baby (demam, batuk, selsema, kembung perut) - nak tumbuh gigi - sleep routine Selain itu, growth spurt dan umur 6 bulan ada baby yang dah develop seperation anxiety. Tak boleh berjauhan. Part ni Puan perlu kerap berkomunikasi dengan baby.