Baju Baby

Hai mummy2... Sy dh 7 bulan dh.. So ingt nk start cuci baju baby.. Boleh thu x cuci baju baby ni pkai tgn or boleh je pkai mesin mcm biase.. Sbun bju baby dh beli.. Cuci je confius.. If cuci tgn kena rendam x? Trbaca ad org ckp jgn rendam baju baby?if kne cuci tgn.. Smpai baby brpe bulan ye.. Share ilmu skit mummy2.. #anakfirst

21 Balas

saya pon first baby jugk. time 8 bulan baru basuh bju baby. celup2 dlm baldi dgn sabun baby je. lps tu bilas perah2 terus jemur dkt luar bawah garaj je. tak kna pns sngat pon. pgi basuh ptg dah kering.

joleh rendam tapi jgn lama ..sb biasa saya buat camtu rendam 10min pastu saya basuh bilas² perah je sis.. klau bju baru saya cuci tgan klau bju lama memg saya sblom simpan saya da basuh dulu

Nk di rendam blh klau kotor..xkotor cuci biase udh le bkn baby p belari main kt luar rumh pn..basuh guna tangan or mesin same je..yg penting jgn sidai baju kt luar wktu mlm..

Sy cuci guna tangan.. Main celup ja... But jgn jemur d luar rumah.. Jemur kat dalam rumah.. Katanya baju tu blm kna pakai baby so cannot jemur kat luar.. Tu petua/pantang larang yg sy kna ckp

4y ago

Sy jemur je kt luar umah..... Kt dlm xde tmpt jemur

Pakai je la mesin basuh.. byk lg kje nk buat.. dh beli mesin basuh, buat apa nk susah2 pkai tgn.. klau tkut baju baby rosak, buh dlm net

Wahh sama mcm sy dah masuk 7bulan , baju baby dah siap2 dah basuh.. Tp sy guna sabun pencuci biasa je . Cuma banyak kali bilas... cuci pun guna mesin mcm biasa.. hehe

Sy guna tangan je, air suam dgn cucian anakku.. Celup celup je sbb semua baju baru hehe.. Org tua ckp takleh rendam baju baby takut kembung wallahualam..

Kalau baju baru sy basuh tgn. Tp xrendam pon. Basuh celup2 ja dgn sabun baby. Kalau kain yg kna najis atau jeluak tu baru sy rendam before basuh

saya dari anak pertama guna mesin cuma tak campor dengan baju lain.. khas basuh baju baby sahaja guna sabun baby jugak

Sy pakai mesin je tp pkai sabun tuk cucian bb lah n jngan campur dgan baju2 lain walaupun bb dh lahir nanti..