Bayi kuning

Salam & hi mommies... Saya nk tnya & minta pendapat.. Anak saya harini usia 25 hari & bacaan kuningnya masih 163.. 😔😔 rezeki breast milk Alhamdulillah byk & anak saya kerap juga minum & byk berak/kencing tp masih tk turun2 kuningnya.. jd kt sini saya nk tnya patut ke saya campur dgn susu formula?? Sbb saya ada baca kadang2 susu ibu buat baby punya kuning tk turun2..

16 Balas

Sama dgn sy sis. Ank sy dh 12hari, kelmarin (khamis) bacaan dia 188, ank pun pnh kene taha kt nicu sbb bacaan 313, then discharged dgn bacaan 289. Ari2 ke klinik utk followup bacaan, alhamdulillah ari2 turun...dan followup pun jd selang2 sehari. Sy ssukan badan, tapi campur dgn susu formula, ni nurse yg ajr sbb ni ikhtiar dr kita. Kerapkan susu dia dlm 2 jam skali, so kalau susu bdn mngkin akan pnt kt kita, masalah sy juga sy tiada nipple dan ank ssh nk dpt susukan. So sy pam dan selang slikan dgn susu formula. Slain itu sy titiskan sedikit air anggut hitam pd anak dgn bacaan selawat. Sy juga mkn anggur hitam. Mandikan juga dgn daun inai. Selalu ckp dgn ank, mcm nak cpt baik kan..kne kuat...kne turunkan kuning br sht..borak2 dgn dia. Insyaallah sis, akan surut kuningnya nnt.

ank sy prolong jaundice hmpir sbln. siap amek drh lg utk tgk kalau ada mslh hati.so far normal...sy just kerap bg susu bdn.makan anggur itam dan sy minum susu kmbng...as long bby kncg berak ok dah..lama2 nnti turun juga..just pantau aje

4y ago

Alhamdulillah.. anak saya hari ke 70 haritu baru baik kuningnya.

Slalunya kalau mcm awk ckp mybe sbb susu awk yg buat dia xtrun tu kan...slalunya tu slalu lps buat test n ank punya kuning lama n xtrun2...kalau mcm tu br doc akan suggest utk bg susu fm

baby sy 9hr. kuning masa 3hr(165) hari ke4(168)hri ke5(174)hari ke6(178)semalam cek lg hari ke9(143)..sy mndikan anak guna daun inai,Alhamdulillah. banyk turun..

Masa anak sy kuning kawan sy suggest bg baby mnum karihome . Alhamdillah nampak la kukurangan dari hari ke hari . Sy bg sehari sekali iaitu 2 oz / auns je

Tgk pd pemakanan ibu jgak kalau tak jaga mmg kuning x turun. Dlm islam pun sebaik2 nyer susu ibu. Xde istilah susu formula lg bgs. Cuma mindset je tu.

4y ago

Makan mmg jaga sgt. Sbb saya emergency czer & wound gaping.. so mmg makan pantang sgt sbb luka dah terbuka kan.. tp masih jaundice..

Sy bg Susu ibu je kerap sejam sekali..IBU kena positif. Alhamdulilah Anak Sy cepat turun..jgn mkn halia kunyit lda Hitam jamu semua tu.

cuba momy try bila pagi kenekan matahari pagi tak yah lama2 janji ade kene sinar dalam 10menit tu macam insya allah boleh turun

Sis cuba makan sengkuang cina. Klau boleh elakkan jamu smpai baby okay. Sbb apa yg mommy makan akan masuk dlm susu mommy

Sis dah ada susu banyak kenapa pulak nak habiskan duit beli formula. Teruskan mnyusu. Jgn giveup. Susu ibu yg terbaik