Baby usia 11hari kuning

Assalamualaikum . Nk tnya baby sya ada kuning ni hari ke 11 . Sya dh bg kerap minum susu dua jam sekali smpai baby tolak tolak . Baby kerap kencing jee jarang berak . Baby lahir 36minggu 6hari berat 2.49kg . Mommies ada tips tk untuk turunkan kuning ? #firsrbaby #firstmom

1 Balas

Anggur hitam & sengkuang cina elok untuk turunkan kuning baby bagi yg susu badan tapi ibu yg minum . Kalau still tak turun kuning , sis boleh sulam dgn susu fm dgn badan untuk cepatkan lagi turun kuning . Kdg susu ibu punca kuning tanak turun . Susu bayi newborn ni 2oz 2 jam . Untuk mandian sis boleh try mandian nuraz , air badak dgn sirap gilir air badak dgn air suam . Petua mandian lain tak menjadi dgn baby saya . Sambil tiup dalam air mulakan syahadah dan selawat nabi 3 kali berserta niat anak turun kuning dan dijauhkan penyakit serta sihat selalu . InsyaaAllah turun normal . Itu saya amalkan sampai discharge kuning hari ke 10 . Both saya dan baby darah O . Satu lagi , pesan pada baby , minta dia cepat sembuh sihat takmau tengok dia kena cucuk . InsyaaAllah dia akan dengar cakap mama dia , dengan baby ni kena pesan baik2 . Semoga membantu .

2y ago

Alhamdulillah . Harini check dh turun sikit . Mandi dngn air badak . Tq sis share tips . Moga dimurahkan rezeki ❤️