15 weeks 2 days

Salam & Hi mommies.. saya nak minta pendapat..saya dah masuk 15 weeks (kalau ikut tarikh last period), saya haritu awal-awal memang teruk sangat morning sickness. Muntah, perut tak sedap, bloated selalu. Heartburn pun selalu. Pening pun kerap sangat. Lepastu dah masuk 13-14 weeks alhamdulillah kurang sikit and saya dah start happy, boleh buat macam-macam juga kecuali masak masih tak boleh. Dan sekarang ni masuk 15 weeks saya rasa morning sickness saya datang semula 😭 Saya rasa loya sepanjang masa, tapi muntah tak sebanyak dulu la. Tapi saya pelik sy kerap rasa tak sedap perut. Macam bisa-bisa. Kadang rasa mcm cramp, saya dari awal pregnant saya tak boleh sangat tidur terlentang sbb rasa tak selesa kat perut. Jadi saya akan selalu tidur mengiring. Minta husband urut Alhamdulillah rasa better sikit. Tapi saya risau juga dlm masa yg sama. Sebab saya pernah gugur sekali masa 10 weeks macam tu bulan Jun lepas. Saya cuba fikir positive hari-hari. Taknak fikir sangat sebab takut effect dekat baby. Jadi saya cuba positive. Cuma kadang2 tu rasa risau sendiri. Last scan dekat KK Doctor dapat detect saya ada cyst dlm 1.5cm mcmtu tapi Doctor kata itu normal, in syaa Allah nanti dia hilang sendiri. Harap betul lah macamtu. Cuma sekarang ni saya risau juga dgn condition saya. Adakah apa yg saya alami ni bahaya? Ada tak mommies yg pernah ada pengalaman macam saya (Cramp perut, kadang-kadang rasa bisa, bloated, loya & pening selalu).. Tapi Alhamdulillah so far saya takda bleeding apa-apa..Saya nak check dekat klinik tapi takut mcm over sangat pula, sebab selalunya kalau pergi klinik, depan nurse atau doctor swasta jadi okay je pulak🤣😅 Terima kasis mommies semua yg sudi share pendapat..semoga Allah balas jasa semua. 🤍❤️

2 Balas

Waalaikumussalam, saya doakan supaya pregnancy journey awak dipermudahkan dan semoga selamat semuanya. Aamiin 🤲🏻 Pregnancy journey setiap orang tu tak sama awk. Even pregnancy journey anak 1st dan 2nd pun boleh berbeza. Saya mungkin alami sebahagian apa yg awak alami, contoh cramp, tapi saya tak alami semua yg awak alami. Sebab pregnancy journey setiap orang tu unik 😊🤗 #TAPsupermoms #TAPactiveusers

sy pon pnh gugur jugak jun tahun lps. jd skrg 15w. alahan mknan msih ada susah nk mkn nasi. dpt 3-4 suap je. pening start ptg smpai ke mlm. kdg heavy. kdg pening sikit2 je. sy msih bole terlentang lagi cuma bila sdr Sy akan mengiring. dlu 12-13w kerap suami urutkan sekarang dh Lega x sakit pinggang sngt. sy cek scan baby every 2 weeks. 11w 13w bru ni minggu lepas 15w. kikikiki .