1st trimester

Hi Nak tanya , normal ke kalau kita preggy dh msuk 7weeks lebih ni , rasa mual , loya tapi tak muntah pun . Kadang buat kerja sikit , terus rasa pening , mual , dan cepat sangat penat . Kadang² , lepas makan , main handpone kejap , terus tidur , selalu sangat mengantuk . Saya kurang pula ada morning sickness , tp kalau sebelah petang-malam tu , selalu mual² nak muntah . #pengalamanpertama

11 Balas

sama saya sis. morning sickness takde. petang Dan malam je masalah. makan pun tak boleh masuk dah mesti muntah. makanan Yang teringin sangat nak makan baru boleh masuk. berat turun mendadak masa 1St trimester. 2nd trimester baru berat OK balik. sediakan buah atau biskut untuk bagi perut tak kosong sangat. takut takde tenaga nanti.

Sama mcm sy. Dh 9 week pun camtu. Bukan morning sickness tp evening n night sickness.. kerap heartburn bloated.. kdg2 muntah jugak.. tp loya smpai nafsu makan xde.. paksa juga makan. Hari2 makan soto nasi smpai bosan.. sbb makanan lain bnyk xboleh telan 🥹

2y ago

saya pun macam tu jgk sis . Rasa lapar , tp bila makan paksa diri

Sama sis, sy pun masuk pukul 5pm lebih je muka la datang mual2, perut bloated.. sakit kepala.. klu malam balik keje tu dah tak mampu buat apa.. selalu sy kena tido dulu pukul 12am bangun baru makan malam, penat sampai tak lalu nak makan.

sy 8week mcm tu juga sis.. loya smpai xda rasa nak mkn.. nafsu mkn tu ada tapi bila mknan smpai depan mata xleh nak telan.. tapi ada masa paksa muntah juga sbb nak bg lega..

Sama kita sis.masuk je petang start loya tapi tak muntah.tapi paksa jugak makan.masakan melayu tak boleh masuk.makan jela western.tak pon standby buah.

normal tu mummy sy 8 week masih okay lg tk ad mual dan alahan cuba tk semua makan je nk masuk tekak kadang da craving sgt dpt rasa terus da tk leh masuk

sy 8w pn mcm tuu. pening mual,cpt pnt. tp sbelah ptang je mual2 truk cm tu 😌😂 kdg2 paksa jg muntah supaya legaa.

Memang normal..setiap ibu mengandung tak sama alahan dia

2y ago

Hahahaa..bertabah lha apabila menjadi mom to be demi si kecil

Sama laa kite 😭😭 mual2 tapi tak muntah

2y ago

Alhamdulillah..6weeks now..