Agak keliru

Salam mommies, pernah tak pegi scan klinik swasta doc ckp nampak kantung 5w lebih tp bila pegi klinik lain doc kata xde & x mengandung. Jd nak percaya yg mana?

11 Balas

5w terlalu kecil. Sy tahu pregnant pun 6w tp tak buat scan apa sangat sebab terlalu kecil. 10w baru pergi check n scan utk buka buku. 10w pn jantung pun dah ada. Insya Allah. Biasa before proceed dgn UT sound, doctor saran buat upt test dulu kat klinik. Tak tahu lah procedure klinik puan pergi tu macam mana. Macam saya, 2 kali buat upt di rumah. Hari yg sama pergi klinik buat upt lagi. Lepas tu scan utk confirm kan. Then repeat masa 10w. Awak tengok gambar UT scan yg nampak kantung tu bandingkan dgn klinik 1 lagi tu. Btw ada doc yg tak berapa mahir UT scan.

sy prnh kena cm sis...scan di kk diorg kata tk nmpk dan diorg ckp sy mngndung luar rahim.. padahalnya test air kencing positif bila diorg scan katanya mngndung luar rahim...pstu refer ke hospital diorg dok scan dkt bawah tkde jgk...pstu kena tahan wad .. sepatutnya 3 hari ..tapi esoknya tu doktor pakar dtg dia ckp mmg la tk nmpk sb kantung tu kecik besar ibu jari je.. pstu ptg tu dh bole balik...tp bila scan dkt swasta nmpk je kantungnya...yg paling tk suka yg masuk muncung itik tu.. bukannya skli 8 kali hmm🥲

2y ago

muncung itik, spekulum kan?

Blh jadi kantung yg dia nampak masa 5 weeks tu cyst dalan rahim. 5 minggu masih awal. kadang2 tarikh period kita xblh guna utk tentukan usia kehamilan. kalau pregnancy test positif in shaa Allah mengandung. yg kita bimbang takut kehamilan luar rahim. kalau xde sakit perut, atau pendarahan, pregnancy test positif, blh repeat balik scan maybe 2 minggu atau sebulan kemudian. kalau nk lebih kepastian blh buat transvaginal ultrasound. usia kandungan 4 minggu pon blh nampak.🥰

Sy jadi mcm sis..scan klinik swasta nampak je fetus dlm kantung tp bila scan kt klinik krjaan nampak kantung je,mgkin msa tu kedudukan fetus agak terlindung ke..lgpun 5 mggu msih kecik lg..tggu 2-3mggu lg dia besar la tu..

ohh . sy pnh kne ni. kntung x nmpk . apa pn x nmpk. yg nmpak ada cyst . tapi .. doc ttp cakap kalau awk test double line means awk prengnant la. asal g scan je x nmpk .. 3 bln pregnant bru nmpk dia .. skg sy 36w

Pregnancy test double line x???kalau 5 weeks tu awal sgt untuk scan sbb kdg nmpk kadang tak.. kalau pregnancy test double line tu pregnant la tu..

2y ago

Kalau 5 weeks scan nmpk kantung je tu normal… tggu lagi dlm 12 weeks bru nmpk sbb 5 weeks kecik sgt member dlm tu🤣

Hi sis, i think better sis g clinic lain lagi utk cek.. i mean utk 3rd opinion kan.. tenang sikit drpda bnyak fikir

tunggu lagi 2 minggu atau 8weeks untuk scan balik. selagi tak ada bleeding atau period insyaAllah kandungan masih ada.

mgkin msih tlalu awal.. klu xde bleeding/turun darah, tggu lg smggu dua utk scan lg skali..

5 weeks tu awal sis. Scan balik nanti 8 weeks ke atas.