24 weeks pregnant baby kurang gerak

Salam hi mommies nak tanya perlu ke saya risau sebab tiba tiba baby saya kurang gerak hari ni. Selalunya dia gerak active je. Saya tanya sebab saya tahu kita akan mula kira baby kick dari 28 weeks kan. Kalau 24 weeks ni perlu ke saya risau? Jawab baik baik ye sebab saya betul curious #firstbaby #pleasehelp

15 Balas

Jangan risau mommy. Bawah 28weeks dia panggil quickening shj. Mmg normal kadang kita rasa dia gerak, kadang tak. Paling jauh pun masa scan dia cuma akan cek jatung baby shj. Dia takkan kira complete 10kicks sebab belum waktunya lagi. Tapi kalau waswas boleh scan kat swasta tau. Untuk ketenangan hati 🤍

12mo ago

Thank you sis saya baru tahu ada fasa quickening ni first time saya dengar. Ada satu ilmu baru hari ni. tadi baby macam mula gerak sikit sikit lepas maghrib saya mula rasa lega balik.

Kalau awak risau . Better pergi klinik swasta g scan . Nak hrp kan kk ni . Dorang tak layan kalau tak sampai 28week . Sebb pada dorang bby grk je . Ruang banyak lagi . Bby pun masih kecik . Sy pun mcm tu juga . Kdg bby active sgt2 . Kdg mcm taj active . Tapi sebenarnya bby banyak tidur . Awak risau awak g je scan

12mo ago

Faham and betul juga saya memang overthinking betul kebelakangan ni and alhamdulillah saya rasa baby start gerak sikit lepas maghrib tadi. Walaupun tak se active selalu at least ada gerak lega sikit.

klu sye, sye cuma notice ble bby bgerak je.. sbb awal lg kn.. xde la kira detail mcm 28 weeks tu.. kne ckup 10 tendangn.. klu bwh 28 weeks, sye cuma cuit2 sikit, ble bby gerak then sye ok je.. slain tu sye tiap bln 1x scan kt swasta.. krenye xde la tggu scan kt kk je.. sis jgn rsau ye.. doakan yg baik2 je

12mo ago

Ye saya pun memang tak kira cuma kalau tak kira pun saya confirm hari hari baby saya gerak almost every hour. Tu yang panic tiba tiba dia tak gerak satu hari. Tapi alhamdulillah lepas maghrib tadi dia gerak sikit saya lega juga.

Tu normal sis..sy pn 24w jugak,haritu ada hari baby x aktif sy terlalu risau pastu pi scan swasta elok je dia tendang2 dlm perut tu..hehe doc ckp mmg kita xkan rasa sgt..selagi xda bleeding atau sakit tu baby ok kata doc..tp sis kalau risau boleh pi scan swasta..

12mo ago

InshaAllah baby ok..awk mcm sy sis bila baby kurang gerak kita jadi overthinking..kena pi scan baru puas hati..

awak tau saya masa pregnant even blm kira kick baby lagi tapi asal baby saya jrg gerak saya akan ssh hati sbb baby saya jenis yg sgt aktif so bila dia kurang gerak even blm masa kira gerakkan saya mmg ssh hati n p jak scan utk kepastian

12mo ago

Betul sangat sangat sebab saya memang tahu and rasa baby saya gerak active selalunya. Tiba tiba dia tak gerak jadi overthinking sangat. Tadi lepas maghrib dia mula gerak sikit saya mula rasa lega. Thank you sis.

sya pun 24week jgak ..pagi tadi baby sya kurang jgak gerak ..ptg2 baru dia aktif gerak ..sya pkir psitif jelaa mgkin baby sya tido pagi tadi ..skiranya ada jgak pgerakkan normal jaa sebba baby kita kecik lagi ..asal stu hari ada pgerakkan

12mo ago

Thank you sis ye betul tadi lepas maghrib dia mula gerak sikit. Itu pun buat saya lega dah

Sy bkn merendahkan gov, tp klau ada duit, awak scan di swasta..sbbnya 2 anak, sy dpt pngalaman yg sma di gov..1st bby waktu 27weeks, 2bby sy pegi waktu 28weeks..itupun dilayan x layan, Sbbnya bby masih 'Kecik' ..

12mo ago

fhm sgt mommy..sy pn ada masa2 yg baby gerak slow masa 24w. baby sy skrg alhmdulillah dh 30w. masa masuk 28 w alhamdulillah elok je gerak. tp msuk je 30w, kurg sgt gerak tp ckup 10 kick..sy g klinik, dgupan jntung baby mcm laju sikit..terus dpt surat refer PAC ..monitor kt situ, mcm ok plak..after 7pm bru baby start kick halus .. mmg akan ada masa2 baby tidur siang or kurg gerak.. 1 cara utk aktifkan baby is minum air, makan manis, baring mengiring (ni smua sy dh buat hr tu tp xmenjadi plak)...kalau worry..pgi check je..biarlah nk kena bebel ke apa..masa sy ke PAC yg time tu 30w pn nurse ckp 'baru lagi'. .kalau btul3 xrasa kick masa 36w...xtau la mmg gtu prosidur atau dia xnk mommies2 yg consider baru nk tick kiraan ni selalu sgt ke PAC...😌

Sama MCM sy 25 week tiba² rasa baby mcm kurg gerak pulak.. Sebab kurg rehat kot.. Tapi ada je rasa pergerakan tu tapi x MCM slalu.. harap² ok la insyaallah.. Cuma bykkan rehat.. Jgn terlalu aktif sgt..

Lain kandungan lain pengalaman. Saya yakin gerakan janin pada minggu ke24. Kalau puan risau, boleh buat pemeriksaan dgn doktor, sebab puan dah rasa gerakan janin lg awal kan...

12mo ago

saya sekarang ini 24 minggu..dh rasa Baby gerak....ini ank nombor 4..kalau ank sulung masa tu x rasa lagi ...ank nombor 2 dan 3 pon x rasa lagi...tapi ank nombor 4 ini lain sikit...

sy 22w . kalau rasa tak gerak sy mnum air sejuk . dia gerak . kalau tak sy try cucuk2 perut tgk dia respon . kalau dia kick okay latu . kalau risau boleh p scan swasta .

12mo ago

Tadi saya dah cuma minum air sejuk makan manis pun dia tak gerak tu yang tambah tambah overthinking tu. Tapi lepas maghrib tadi dia mula gerak walaupun sikit saya lega.